.ETNA. Creative Commons License 2010.02.17 0 0 3429
Kedves Diastole!

Köszönöm, mindent elraktározok, s a végső döntésnél ezeket mind számba fogjuk venni, vagy fogja venni Anyukám, nagyon mondjuk nem enged beleszólni, eldönt valamit és slussz-passz, szóval igazi vagány "csaj", még 70 évesen is:-))

Amit biztosan tudok (a lelete nincs nálam, nem együtt lakunk): a mamám vitalitásban simán veri még a 30-as korosztályt is, hiába is próbáljuk lebeszélni:-) rendszeresen főz, mos, vasal, takarít, "terelgeti"a papámat (47 év házasság) - egyszóval úgy egyébként, látszólag jól van. Rendkívüli módon jól tudja kezelni ezt az egész ügyet, magyarán csak annyi figyelmet fordít erre, amennyit feltétlenül szükséges (rendszeres kontroll, otthoni vérnyomásmérések, ma már kissé visszafogottabb étkezések, pontos gyógyszerszedés, időnként erőt vesz magán és még pihenni is hajlandó), tehát pszichésen nála minden rendben. Nem kimondottan az az idegeskedő fajta, ha valami bántja, jól megmondja a magáét... és "joccakát":-))

A koleszterinszintje 6,1 volt most legutóbb, nem gondolnám, hogy ez vészes, bár a normál érték felső határán van, hááát éppen lehetne jobb is.

Stent behelyezést még nem próbálták, egy szimpla katéterezést csináltak, hogy felmérjék a szűkületek mértékét, ill, hogy esetlegesen már a "szimpla" katéterezéssel is próbáljanak javítani, na ez nem sikerült.

A kórházi kezelőorvosa szerint a műtét nem sürgősségi, szívsebész dönt a katéterezésről készült DVD, ill. az egyéb leletek alapján arról, hogy bypass, vagy stent. A leletben megjelölt szűkületek mértékénél ilyen értékekre emlékszem: 60-70 %, majd 40 % és 30-40% - egyszóval több ér is érintett.

Az EKG szerint nem volt angina, nem volt infarktus, "egyszerűen csak" a vérnyomása 220-as volt, ettől érezte magát - mondjuk nem is csodálkozom ezen - rosszul, s ezért került be a kórházba, ill. gyanakodtak a mentősök az előző éjszaka során átélt gyengébb infarktusra is... szerencsére ezt a leletek nem igazolták, így csak néhány óráig volt az intenzíven, ill. a megfigyelőben. Elég gyorsan sikerült normalizálni a vérnyomását, ezután már csak az osztályon volt a kórteremben, hogy a különböző vizsgálatokat még bent a kórházban elvégezhessék (katéterezés, teljes kivizsgálás stb.).

A háziorvosáról jót, vagy semmit ... ez esetben semmit, mert jót ... na azt nem tudok írni.

Most a várakozás szintjén vagyunk, szeretné a közeljövőben felkeresni a Debreceni Klinika szakrendelését is, hogy még pontosabb képet kapjon erről az egészről.

Én - ezt persze neki nem mondom - egy dologtól félek, ha a műtét közben valami nem megy tökéletesen, és ne adj isten kap egy stroke-ot, aminek az esélye bypassnál nyilván nagyobb, mint a stent behelyezéses katéterezéses műtétnél, hiába kapott még 10-15 évet... de milyen életminőségben??? Na ezért húz az én (szerencsére még egészséges) szívem a stent-eljáráshoz.

Köszönöm, hogy időt szántál a válaszra, és köszi a jókívánságokat is.
Előzmény: diastole (3427)