ghepard Creative Commons License 2010.02.17 0 0 192
Megkerestem arról a kínairól írt hsz-t. Egy szemészeti topikon egy fórumtárs tette be. Tud valaki esetleg többet erről? Hát nem mindennapi az biztos. Már az első 130 év se semmi, a ma emberének szinte a végtelenben van. Erre még rátett 120 évet, aszongya azért, mert akkor megtanították valami speciális légző és hangtechnikákra........ Na erre volnék kíváncsi - mik voltak azok..........

"ghepard írta:
Én egyszer amolyan viccesen már írtam, hogy kb 170 évig fogom húzni. "

A fórumtárs szövege:

A világ leghosszabb életű embere
Ching-Yuen Li kínai harcművész, természetgyógyász és hadi taktikai tanácsadó állítólag 250 év hosszú élet után 1928 május 6-án halt meg. Nehéz elhinni, hogy ilyen sokáig élhet valaki, de professzor Wu Chung-chieh, a Chengdu University tanára talált olyan császári dokumentumot, melyben 1827-ben a Császár Kormánya gratulál Li,Ching-Yuen mesternek 150. születésnapja alkalmából.

Li mester történetére Generális Zang Sen figyelt fel először, akit 1927-ben a mester meg is látogatott. A generális nagyon elcsodálkozott a mester fiatalosságán, frissességén és erején. Az egy évvel később bekövetkezett halála előtt a mester állítólag azt mondat barátainak:
Mindent megtettem amit meg kellett ezen a Földön tennem így most már haza megyek.

Li mester élete nagy részét a hegyekben töltötte, ahol gyógynövényekkel foglalkozott és Chi-qong -t tanított.. 130 éves korában találkozott egy idős remetével akitől megtanult egy Chi-qong gyakorlat sort, melyhez jellegzetes légzési és hang technikák csatlakoznak és egy meghatározott táplálkozási forma. A mester vallomása szerint hosszú életét annak köszönheti, hogy ezeket a gyakorlatokat 120 éven keresztül mindennap, rendszeresen, pontosan és őszintén végezte el.

Li mester szerint a hosszú élet titka:
• Legyen nyugodt a szíved
• Ülj mint egy teknős béka
• Járj fürgén mint egy galamb
• Aludj mint egy kutya

A mester táplálkozásának több kínai gyógynövény is részét képezte többek között a vad ginseng, he shou wu, reishi gomba , ázsiai gázló és nem utolsó sorban a Goji bogyó. Nem múlt el olyan nap, hogy ne fogyasztott volna legalább egy fél maréknyi lícium gyümölcsöt.