PSZH sof
2010.02.14
|
|
0 0
30
|
Sziasztok 86. augusztustól 88. februárig voltam Nagyatádon katona a Felderítő századnál kezdtem, mint PSZH sofőr. Elég sokan voltunk Borsod megyéből és a kör-nyékről Dombóvárról és sok Pesti srác is mint kiderült egy kettő volt előzetesbe is a Gyorskocsiba mesélték élményeiket egyszóval elég vegyes társaság volt. A reggeli tornák tényleg elég kemények voltak, ott megtanult kopaszként futni. Kopasz kor az elég kemény volt, átesett az ember a tűzkeresztségen a gumi korszak már könnyebb volt. Volt a felderítőknél egy Borsodba való srác patkánynak csúfoltuk az igazi neve Mazúr László volt, de csúnya patkány egy arca volt. Adtunk őrséget, telephelyügyeletet, konyhán segédmunkát mosogatás krumpli pucolás, itatták velünk a Brómozott teát, mivel csak 3 vagy 6 havonta engedték haza az embert, még akkor is ha nős volt. Jártunk terepvezetésre, hosszútávvezetésre Ercsibe viziátkelésre a Dunán PSZH-al és FUG-okkal, BMP-el. A kaja eléggé rossz volt, de megettük, mert éhesek voltunk. A régi katonaképem visszanézve soha az életbe nem voltam olyan karcsú mint akkor. Borsodból ténleg egy nap volt az út haza, a szabadságból elment két nap az oda vissza útra. Voltunk mezőgazdasági munkán Szeged alatt valami téesznek fóliasátrak fóliáit kellett kiásni, meg krumplit ástunk ki. Egy tanyán voltunk elszállásolva, egy alhadnagy volt velünk, állandó ivászat és a Szegedi konzervgyárból jártak ki hozzánk a csajok. Volt egy Szegedi katonatársam Kantó László nevezetű Szegedre való srác az egyik katonatársunkkal lakásukra hazaszökött és civilbe részegen kocsival elmentek diszkóba, pijásan kocsival megfogták őket a rendőrök, volt egy kis cirkusz belőle. A csepel és DAC tehergépkocsiból az üzemanyagot eladtuk piját vettünk rajta. A tüzelés a körletekben kályhával működött és a mosón túlról kellett a tojásbrikettet a körletbe felcipelni két szeneskannával, vagy vödörbe. Fürdés az alagsorba volt a kazánházba, ott volt állandóan melegvíz. Vágtuk a centit. Voltak cigány srácok is köztünk, de beilleszkedtek a közösségbe egymásra voltunk utalva. Amikor én voltam akkor már gépesített lövészdandár harckocsi zászlóaljal megerősítve volt. Kipróbáltam a harckocsit is beleültem, de még a PSZH-tól is kényelmetlenebb volt. Volt katonatársak jelentkezését várom, teszek fel képet a leszerelésit. Molnár János volt Nagyatádi katona üdvözlöm volt katonatársaim jelentkezését Szacskó Józsival és Szacskó Janival együtt voltunk katonák Borsodból. |
|