sancibácsi Creative Commons License 2010.02.14 0 0 1196
Nem, nem bírja el a nagy terhelhetőségű szigetelés sem!
Az a normál 100, helyett 150-200 as.
De gondold meg, különösen, ha a nappalidban lesz a kályha, és lesz padlófűtés: a hőszigetelés fölött lesz az aljzatbeton, amibe be van ágyazva a fűtés/padlófűtéscső. Ha ezalatt összetömörödik az eps (arról ne is beszéljünk, hogy ezek az anyagok az idő múlásával zsugorodnak, csak a homlokzati lemez előpihentetett). Tehát ha a szigetelés tömörödik, nem elég szilárdságú, megtörik az ajzat betonlemez, benne a csövek, amit utólag javítani gyakorlatilag lehetetlen.
De nem is olyan fontos hogy legyen alatta!
Egy régi szemlélet szerint az aljzatot csak a külső körítő falak mentén 1,5-2 m szélességben kell. Efölött eljárt az idő, stb, viszont a logika ma is igaz: a föld maga is szigetel a feltöltésben. Vagyis ha a kályhát nem a külső falra építed rá, márpedig azt nem javaslom inkább a lakás 'centrumába'; vagyis elhanyagolható lesz az energetikai veszteség azon az 1 m2-en, ráadásul itt a 'hőhidasság' gyakorlatilag biztos nem okoz egyéb pl. penészedési problémát! :-)

És akkor egy másik:
Sokan félnek hogy nem lesz idejük tüzelni, a begyújtással vesződni, mert konzervatív módon gondolkodnak róla!
Ha van kedved gyere el hozzám egy begyújtásra! Ha nem érsz rá elmondom:
Kb 5 perc megrakni a kályhát.
Egy mozdulat meggyújtani a tüzet, s majd becsukni az ajtót!
Az égés első 5-10 percében rá-ránézni a tűzre, levegőszabályzás miatt.
Az ezt követő 30-40 perc gyakorlatilag a tűz-lánd miatti intenzív gyönyörködéssel telik az ülőgarnitúrából! :-)))))
Majd az utolsó pár percben a parázsló égésnél el kell venni egy picit újra a levegőből, és az égés végén lezárni a levegőztetést, és a kéményt!
Tehát a kandallóval-cserépkályhával való tüzeléssel ellentétben itt gyakorlatilag kb 1 ó alatt leég a tűz a fától függően, ebből a tüzeléssel való elfoglaltság kb 5-8 percnél nem több! Ennyi ideje pedig szerintem mindenkinek van!
úghogy a kályháról szerintem se mondj le!
Előzmény: bjanoss (1191)