reimre Creative Commons License 2010.02.13 0 0 40216
Egy másik, nagy port felvert invitel ügy:
(Itt ugyan nem adták ki az IP-hez tartozó fizikai azonosítókat, de még az sem biztos.)
Minimum érdekes, hogy miért pont csak az invitelhez "szóltak be", amikor a magyar otthoni gépeken kb. a windózok 80-90%-a másolat, minden szolgáltatónál.

Fekete szoftver miatt a szolgáltatás szünetel
Tóth Balázs
2005. március 3., csütörtök 8:30
Tájékoztatom, hogy a havi díj a jogellenes cselekmény miatti letiltás idejére is felszámításra kerül - áll egy adsl-előfizetőnek címzett levélben, akinek gépén a Microsoft illegális szoftvert vélt felfedezni. A szolgáltató állítása szerint jogszerűen tiltotta le a Microsoft nyomására előfizetője hozzáférését.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változat
hirdetés

Az Invitel távközlési cég letiltotta egy ügyfelének az adsl-elérését, mert a Microsoft illegális szoftvereket látott a merevlemezén, derült ki a Prohardver online pc magazin fórumának egyik bejegyzéseiből. Az Invitel azt is közölte az előfizetőnek írt levelében, hogy addig nem kapcsolja vissza a hozzáférést, amíg nem kap tőle írásos nyilatkozatot a törvénytelen tevékenység beszüntetéséről. Információink szerint az illető fájlcserélő szoftvereket használt, és minden bizonnyal ezért találtak rá, ugyanakkor jogosnak tűnik a kérdés, hogy van-e joga bárkinek is ahhoz, hogy mások gépében turkáljon?

Vak tyúk is
Az Inviteltől megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban háromszor küldtek ki hasonló levelet különböző ügyfeleiknek. Közölték, a cég semmiféle nyomozást nem végez, mindegyik esetben az érintett szoftver gyártója hívta fel a figyelmüket arra, hogy a hálózatukon valaki illegális másolatokat használ. Jelen esetben a Microsoft szólt be, és a hazai képviselettől megtudtuk, hogy csak az anyacég foglalkozik a jogsértésekkel, a levélben ezért említik a Microsoft Corp. nevet.

A gyártóknak egyébként nem kell kotorászniuk mások merevlemezén, hiszen ennél sokkal egyszerűbb a dolguk: sokszor a szoftverükben is van jogtalan használat elleni védelem, amely minden fontos információt kikotyog, a fájlcserélőkön megosztott szoftverekhez pedig ugyanúgy hozzáférhetnek, mint bárki más. A szoftvercég ezekkel a módszerekkel megtudhatja az elkövető IP-címét, és hogy mely cégnél vásárolt internetelérést, de személyes adatokat nem kérhet el, ezért a szolgáltatónak kell megtennie a következő lépést.

Törvényes eljárás
Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokra, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó magyar törvény értelmében az internetszolgáltató kötelezhető arra, hogy letiltsa a törvénytelenséggel vádolt ügyfelének a hozzáférését, ugyanúgy, mint ahogyan egy kalózmásolatokat terjesztő weboldalt is bezárathatnak. Az eltiltást pedig egészen addig fenntarthatja, amíg a törvénysértés meg nem szűnik.

Az Invitel egyébként az általános szerződési feltételeiben is kiköti, hogy "nem köteles semmilyen szolgáltatás nyújtására, ha bizonyítható, hogy a kért szolgáltatás a hatályos jogszabályokba ütközik" illetve, hogy "a szolgáltató köteles a korlátozást az előfizető kérésére haladéktalanul megszüntetni, ha az előfizető a korlátozás okát megszünteti, és erről a szolgáltató hitelt érdemlő módon tudomást szerez." Az Invitelnél fizetni kell az előfizetést a letiltás ideje alatt is, hiszen az ügyfél jogsértő magatartása miatt szüneteltetik a szolgáltatást.

Közös érdek
Fejes Tibor, az Invitel termékmenedzsment osztályvezetője az Indexnek elmondta, hogy minden korlátozás előtt szóban tájékoztatják az előfizetőt a problémáról, csak akkor jön a korlátozás, ha nem kapnak választ. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy a szoftvergyártótól az IP-címen kívül más adatokat is kapnak, amelyek kizárják a tévedés lehetőségét. A szolgáltató egyébként igencsak érdekelt az együttműködésben, ugyanis akadályoztatás esetén a szoftvergyártó kártérítést is követelhet. Az Invitel munkatársa szerint a felhasználók mindhárom esetben megszüntették a törvénysértést, illetve az erre utaló tevékenységet, így már újra internetezhetnek.