Virtualis Fokhagyma Creative Commons License 2010.02.09 0 0 147
A világért sem szeretnék senkit kioktatni, csak a véleményemet írom le.

Egy bolygón élünk, mindannyian. Ez egy globális rendszer. Nem csak hogy minden mindennel összefügg, de minden mindenre hatással is van.
Magyarországon valaki beillatosítja a hóna alját és Izland feled kilyukad az ózon réteg.
Magyarországon kitalálja valaki a bűvös kockát és egy Honkongi vállalkozó meggazdagszik belőle.

Nekem tetszik a globalizmus. Azt látom, hogy a világ kisebb-nagyobb megszakításokkal olykor hatalmas lendülettel, melyet visszakozás követ, de a totális globalizmus felé tart. Mivel nekem tetszik a globalizmus, én ennek örülök is.
Hogy mindez a különbözőségek, a színek végét jelenti-e, nem tudom. De azt tudom, hogy nem feltétlen kell, hogy ezek végét is jelentse.
Példaként had említsem Indiát.
Hatalmas ország, mely Közép-Európából nézve, talán homogén, de nagyon nem az.
Sok nép, sok kultúra, sok vallás és sok nyelv szövetségi rendszere.
Minden népnek meg van a saját kultúrája, nyelve és persze a területe is. Ugyan megy a vita egymás között, hogy minek hol van a határa, de általában békében elférnek egymás mellett.
Egy Tamil és egy Hindu, körül-belül annyira hasonló, mint egy Bolgár és egy Katalán. nagyjából annyira is értenek egyet és annyira is értik meg egymás nyelvét. Így a kontinensnyi Indiában, a népek, kultúrák közötti kapocs -legalábbis a kommunikációban- az angol. Igen, gyakran esik meg, hogy két indiai, angolul beszél egymással, mert a saját nyelvükön, nem értenék egymást.

Hogy miért éppen az angol, annak nyilvánvaló történelmi okai vannak. Attól, hogy van egy közös nyelvük, még nem sorvul el a sajátjuk.

Miért ne lehetne ez globális? Miért ne lehetne egy globális nyelv, globális fizető eszköz, globális mértékegység, globális alkotmány? Globális értékrend? Globális stb.?
Miért jelentene az veszélyt pl a magyar kultúrára, nyelvre, stb.?

Magam a globalizáció előnyeit tisztán látom, de a hátrányait, veszélyeit, nem. Igaz! Mint annyi minden mást, ezt is lehet rosszul csinálni.

Úgy gondolom, hogy a világ globalizálódik, megállíthatatlanul. Teszi ezt sok ezer éve, bár az utóbbi években a folyamat megint felgyorsult.

Na most ezt el lehet fogadni, és lehet küzdeni ellene.
Azt látom, hogy sokan szeretnék a világot a saját kedvük szerint alakítani. Ez néhány embernek kis időre sikerül, de a többségnek soha. Ők az állandó elégedetlenek, a lázadók, akiket én vesztesnek hívok.
Mások, meg elfogadják, hogy a világ olyan, amilyen és alkalmazkodnak. Vele élnek és élnek vele. Megtalálják a lehetőségeiket és kiaknázzák. Az én szememben ők a nyertesek.
De van még egy nagy nagy csoport! Ők a veszteseken élősködőnek és a nyertesekre irigykednek. Ők adják az erőt, hogy elégedetlenkedjenek, lázadjanak a vesztesek. Ők gerjesztik a feszültségeket, gyártanak ellenség képeket, uszítanak és így vagy úgy, abböl hasznot húznak.
Őket nevezem én aljasoknak.

Szomorúan látom, hogy az aljasok, ma Magyarországon megerősödtek. Van ennek ugyancsak szomorú oka, de az egy másik téma.
Mi meg amíg az aljasok dőzsölnek a sikerükön, itt a globalizmuson vitatkozunk. :-(