Kedves Levelezőtársaim!
Egy másik témában (magyarul topicban) dícsértem a Bajai Fiatalok Színházának remek Hippolyt, a lakáj előadását. Már az írás kezdetén elakadtam. Hogyan írjuk a jeles lakáj nevét? Hippolyt vagy Hyppolit. Elég nehezen derítettem ki a tényeket, amit most megosztok levelezőtársaimmal. (Persze mondhatjuk, ha nincs más bajom, mint egy "y" helye, akkor nekem úgy kell.)
Az 1930-ban készült nevezetes film címe Hyppolit, a lakáj volt. (Ezt a filmet, éppen filmtörténeti jelentősége révén, valamennyien ismerjük.) Az eltelt 80 esztendő során az "Y" helye gyakran változott, most általában a Hippolyt alakkal találkozunk. A mai szabályok szerint Hippolüt-nak kellene írni. Hogy miért?
Hippolütosz a görög mitológiában Thészeusz-nak és egy királynőnek a gyermeke. Szerencsétlenségére felkeltette Aphrodité haragját, aki Phaidrában szerelmet ébresztett az ifjú iránt. Hippolütosz a szerelmet visszautasította, ezért Phaidra megölte, betöltve a gyilkossággal Aphrodité bosszúját. A történetet Euripidész drámája tette halhatatlanná.
Volt még egy pápa, Hippolytusnak is írva. Ebbe nem mennék bele, mivel meglehetősen hosszú a történet.
Javasolom, fogadjuk el a halhatatlan lakáj nevét akár Hyppolit, akár Hippoyt, és később talán Hippolüt alakban írva is!
Tisztelettel:
Gál Zoltán