pasztorbirka Creative Commons License 2010.02.05 0 0 32
Nincs olyan adó, amit meg ne próbálnának kijátszani.
Ma az adóhatóság vizsgálódásainak döntő részét az foglalja le, hogy a lehetetlenül bonyolult és ellentmondásos szabályokat vétőket lefülelje, nemigen jut energiája a feketegazdaság elleni harcra.

Hogyan segíthetne a gazdaság fehérítésében?
Nem az adómérték miatt! Ma az alkalmi munkára kisebb adóteher jut.
A lényeg annak az abszurdumnak a megszüntetésén van, hogy az fizessen adót, aki egyébként is fizeti a bért.
Nagyon másképp hangzik, ha azt mondom, hogy kifizetek a favágónak ezer forintot, vagy kifizetek a favágónak 770 Ft-ot, és még én fizessek adót utána, 230 Ft-ot, amit huszonhat helyen kell bevallanom, és ha elvétek egy rubrikát százezerre büntetnek. Pedig a végeredmény majdnem ugyanaz. A fő különbség a fenyegetettségben van, jelenleg nem az adózó, hanem a kifizető a céltábla.

Mi történik az új rendszerben?
Kifizetem a bért, 1000 forintot a favágásért, és ezzel a gondom financiális része le van tudva.
Persze megalkudhatunk feketén 850 forintban is, de nem biztos, hogy megéri.
1. Fontos tényező, hogy az adózó a létminimumig nem fizet adót, tehát a piaci ár ahhoz fog igazodni. Aki létminimum fölött van, kénytelen lesz lenyelni a békát, vagy kiszorul.
2. Lehet fiskális módon érdekeltté tenni a kifizetőt, a legális foglalkoztatásra. Például a legális foglalkoztatás jelentsen egyben balesetbiztosítást, ha nem köt előzetes szerződést, minden kockázatot a munkaadó vállal.
3. Lehet erősíteni a legalitást oly módon is, hogy erőteljes büntetést helyez kilátásba a munkaadónak, esetleg büntetlenséget, vagy jutalmat ígér a munkavállalónak, ha segít fülöncsípni valakit. Mérlegelés tárgya lehet, hogy érdemes-e kockáztatni a semmiért, hiszen a kialkudott bér bármennyi, találhat esetleg egy másik jelentkezőt, aki hivatalosan is elvégezné érte a munkát.
Előzmény: többedik (26)