suexID Creative Commons License 2010.02.04 0 0 8371
http://index.hu/gazdasag/blog/2010/02/03/nem_szorjak_a_penzt_a_volan-tarsasagoknal/

-

A cikk meglehetősen szűkszavú, de a mai Petőfi Népében, és más internetes oldalakon azért olvasni lehet részleteket is. Azt mindenhol leírták, hogy a Dél-Alföldi Konzorcium vezetője a Tisza Volán Zrt., viszont nem értem, hogy miért nincs arról szó, hogy pontosan mely Volán társaságokat tömörítik az egyes konzorciumok, így például nem tudható, hogy Kecskemét és a Kunság Volán végülis hova tartozik ezentúl.

Egyes cikkekben szó esik arról is, hogy talán (!) Budapest és vonzáskörzetéhez tartoznánk ilyen téren, viszont ezzel kapcsolatban is jó volna valamiféle megerősítést kapni. Megint más kérdés, hogy ez az egész dolog számomra például meglehetősen fű alatt történt, főleg annak fényében, hogy alig 2 évvel ezelőtt még a Volán társaságok privatizációjának szükségességéről zengett a nyomtatott és elektronikus média.

De a fentiektől függetlenül jó volna tudni, hogy egész pontosan mit is jelent nekünk, átlag utazóknak ez az egész. Mert szép dolog, hogy egyes helyeken 4 milliárd, másutt pedig 800 millió forint éves megtakarításról beszélnek, de sehol nem szólnak arról, hogy...

- a konzorciumok létrejöttének mentén egyszerűsödik-e a jegy- és bérletrendszer, illetve legalább a térségi Volán vállalatok között létrejön-e valamiféle együttműködés (elfogadják-e kölcsönösen egymás bérleteit a cégek).

- lesz-e valamiféle változás a közösen üzemeltetett járatok terén, lesznek-e újonnan létrejövő ilyen járatok.

- a konzorcium cégei összefognak-e járműbeszerzés és fejlesztések terén, ami végső soron jó volna, hiszen 3-4, egységbe tömörült Volán nagyobb tételben és így olcsóbban tudna új buszokat vásárolni, lízingelni, és nem utolsó sorban az alkatrészellátás miatt üzemeltetni is.

Szóval, ha valakinek van ezekre a kérdésekre válasza, akkor nyugodtan írja le ide, szerintem érdemes lenne ezekről beszélni (és nem arról, hogy milyen tetszetős mintájú plüss üléshuzat van egynémely selejtérett 266-os Ikarusban).