7fő Creative Commons License 2010.02.04 0 0 4754
Én: "Ezidáig ott tartunk, hogy van egy hipotézisünk: feltételezzük, hogy „van Isten” és bizonyítékok nélkül logikai alapon is kijelenthetjük, hogy 50%-ban valószínű, hogy van, 50%-ban valószínű, hogy nincs Isten."

Te: „ Nem nem. Nem tudom mik az arányok! Dehogy gondolom, hogy fifti-fifti. Fogalmam sincs, mi a valószínűsége annak, hogy van és annak, hogy nincs.”

 

Sürgősen keressél föl egy logikust.:)

 

Hipotézis alapján és a logika szerint Isten vagy van, vagy nincs. Ez minimum 50%-ban igaz, 50%-ban hamis. Fordított arányosság szabályai szerint - amennyivel nő egyik oldalon ugyannnyival csökken a másikon - innét indul a valószínűség. Ez persze objektív-szubjektív bizonyítékok hatására, ahogy a továbbiakban írod ez az arány akár drámaian is felborulhat.

 

A bizonyítékokról ezt írtam:

 

Van a bizonyítékok halmaza, és a bizonyítékok súlya. A nem döntő bizonyítékok erősítik-gyengítik, a döntőek pedig meghatározzák, hogy a feltevés objektíve igaz-hamis. Döntő bizonyíték híján a hipotézis elfogadása elutasítása erősödik-gyengül. Amikor a lehet, hogy van Isten - lehet, hogy nincs Isten állítást valószínűsítem, akkor logikai alapon is objektív az, hogy 50-50% a lehetőségek aránya. Ez az arány csökken-növekszik egymást 100%-ra kiegészítve a nem döntő bizonyítékok mennyiségétől és súlyától, közelítve, de sem az igaz sem a hamis oldalon el nem érve a 100%-ot.

 

Erről korábban tettem be egy táblázatot amelyet itt találhatsz.

Előzmény: Törölt nick (4751)