Szépnapot.
Nem tudom mennyien tanulnak most a Zrínyin, de szerintem több ezren. A ZMNE honlapján találtam egy cikket amin azt írják, hogy már most 6500 fő van engedélyezve a tanulók létszámra, és ezt akarják megnövelni 8000-re
http://portal.zmne.hu/portal/page?_pageid=34,100642&_dad=portal&_schema=PORTAL
Ha 6000 hallgatóval számolok, évi 280 ezer forintos tandíjjal (félévre minimum 140 ezer, és még alá is becsültem) az 1 milliárd 600 millió kb.
Ezért tartják fent a civil képzést, hogy lefaragjon a 4 milliárdos kiadásból.
Már így is bezárták az Üllői úti kampuszt. Eredetileg a Hadtudományi Kar Szentendréről költözött fel az Üllői útra 2002 körül. A Hungáriai Kampusz szolgált a nyelvi képzésre, és a külföldi katonák "tanítására" és a pár szakon történő civil képzésre. (ha jól tudom már akkor is ott tartották a doktori képzést)
Az Üllői út adott otthont a bentlakásos tisztek tanításának. (és levelezős hallgatókat is oktattak mindkét helyen) Mivel áttértünk önkéntes rendszerre, még kevesebb hadnagyra volt szükség, ezért nem volt értelme 46 tanuló miatt fenntartani az Üllői úti kampuszt, ezért eladták, és a Hungáriára költöztettek mindenkit.
Mivel rendszer váltás óta csökken a haderő mérete, egyre kevesebb hadnagyot avatnak fel.
A 46 hadnagy kevesebb mint a tizede, mint ahányra szükség volt 15 évvel ezelőtt.
Drága a tisztképzés fenntartása, de ez olyan dolog amit nem szabad megszüntetni.
És ha ön szerint rossz az intézmény, akkor nem bezárni kell, hanem jobbá tenni.