Amet Creative Commons License 2010.02.02 0 0 85

Kedves Selay, és katolikus2 !

 

Tetszik ahogyan viaskodtok az Úr dolgában, a jelenlegi meggyőződésetek szerint. Pontosan így tettem és gondolkoztam régebben!

 

A mennybe vivő létra egy-egy külőnböző fokán állunk mindannyian, akik ezt tesszük. A dolog mégis összetett, mert egyrészt feljebb kell lépnünk a saját érdekünkben, másrészt a többi felfelé igyekvő miatt le is kell jönni, hogy segíteni tudjuk őket, ha már látjuk, hogy van feljebb.

 

Jó példa erre Pál apostol élete:
"Az erőtleneknek erőtelenné lettem, hogy az erőteleneket megnyerjem. Mindeneknek mindenné lettem, hogy minden módon megtartsak némelyeket."(1Kor 9,22)... Akik halgattak rá, isten angyalának látták benne:

"És megkísértetvén testemben, nem vetettetek meg, sem nem útáltatok meg engem, hanem úgy fogadtatok, mint Istennek angyalát, mint Krisztus Jézust."(Gal 4,14) Hogy ekkor még nem volt a lajtorja tetején látható ebből a szavaiból:

"Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, a miért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus. Atyámfiai, én enmagamról nem gondolom, hogy már elértem volna. De egyet cselekszem, azokat, a melyek hátam megett vannak, elfelejtvén, azoknak pedig, a melyek előttem vannak, nékik dőlvén, czélegyenest igyekszem az Istennek a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása jutalmára. "(Fil 3,12.13.14.)
Akik pedig nem halgattak rá, így vélekedtek róla (vagyis a felettük lévő szintről, amit ő képviselt):

"...a maga jelenvolta erőtelen, és beszéde silány."(2Kor 10,10) (csak jelentéktelen távoli villanásnak, és elhaló erőtlen morajlásnak tünt.)

 

 Vannak az Úrtól való álmok is, ilyen volt a Jákób álma ami a fentiekről szól (Isten angyalai, az ő kűldöttei, és azok mi vagyunk!):

 

"És juta egy helyre, (a létra egy fokára) holott meghála, mivelhogy a nap lement vala (eljött a szellemi feljebblépésének az ideje, mert kezdte látni a szellemi sötétségét, amit addig világoságnak hitt):

és vőn egyet annak a helynek kövei közűl, és feje alá tevé; (egy érte lejjebb lépő angyal szavaira hajtotta a fülét, aki Krisztust/kösziklát képviselve, felsegíthette a következő fokra = Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel./2Kor 5,20/) és lefeküvék azon a helyen.(elgondolkozott az angyaltól hallott magasabbrendű igazságokon.)
12.  És álmot láta: Ímé egy lajtorja vala a földön felállítva, melynek teteje az eget éri vala, és ímé az Istennek Angyalai fel- és alájárnak vala azon.
13.  És ímé az Úr áll vala azon...
(Felfogta, és megértette miről van szó a következő szinten!)...
16.  Jákób pedig fölébredvén álmából, monda: Bizonyára az Úr van e helyen, és én nem tudtam. (Felébredése az új napra, jelenti, hogy  nem csak megértette az újabb magasabbrendű igazságot, hanem magáévá tette, azaz fellépett a következő lajtorjafokra az álltal, hogy eszerint élt a továbbiakban. Megerősődött abban, hogy az Úr segítette fel ide magához, pedig ő nem is tudott ezekről a lelki igazságokról.
17.  Megrémüle annak okáért és monda: Mily rettenetes ez a hely; nem egyéb ez, hanem Istennek háza, és az égnek kapuja. (Megrémült, attól a rettenetes dologtól, hogy ezért el kellett hagynia mindent, amit az előző szinten szeretett, és jónak tartott. Akik ezen a felsőbb szinten vannak, azok számára a továbbiakban az az Isten háza. Az itt található magasabbrendű tanítások következtében nyílhat csak tovább ki, a menny kapuja, azaz léphet fel a következő lajtorjafokra, amelyből hét van!

 

Mert ezek a lajtorjafokok jelképezik az Újjászületés hét állomását, amely a teremtés hét napjával van ábrázolva. Melynek végén az ember mennyei polgárrá lesz, vagyis lelki képévé, és hasonlatosságává, a teremtőjének!

Hétfejű fenevadként is ábrázolja az embert az Ige, amelynek hamisságát, csak fokozatosan lehet eltávolítani, mert, ha egyszerre elvennék, megsemmisülne, ugyanis kezdetbe (a megtérésekor) csupán hamisságból, és gonoszságból áll. Ha mind a hét fejét levágják, az Ige kardjával, hogy csak Krisztus legyen a feje, vagy más szóval felmegy a hét lajtorjafokon, vagy grádicson, melyet a mennyei templomhoz felvezető keleti hét grádics szimbolizál:  "...a kapunak..., mely néz napkeletre, és hét grádicson mennek vala fel hozzá;"(Ez 40,22) Csak akkor mondható rá, hogy újjászületett!

 

Azért kapta ezt az álmot Jákób, mert a neve csalót jelent, és csalók vagy fenevadak vagyunk mindnyájan, egészen addig, míg a hamisságainkból, és az ebből adódó gonozságainkból, Isten meg nem szabadít, az újjászületés fürdőjén keresztül.


Ha valaki megmarad egy lajtorjafokon, és nem hajlandó feljebb lépni, amikor látja a helyzetét megvilágító, váratlanul felvillanó (villámot) Igazságot, (Krisztus Jézus eljövetelét, mert ő az Igazság), fenevad marad!

Mert az Isten országa nem szemmel láthatóan jön el, hanem bennünk van, és számunkra ott alakul ki.

 

Visszatérve Pál apostolra, látható, a párhuzam, hogy hogyan történt az ő egyik feljebblépése a "Jákób lajtorjáján", és mik voltak a következményei:


"1.  Saulus pedig még fenyegetéstől és öldökléstől lihegve az Úrnak tanítványai ellen, elmenvén...(ezt is az Úr iránti buzgalmából tette.)
3.  ... és nagy hirtelenséggel fény sugárzá őt körül a mennyből (eljött a feljebblépésének azaz felvilágosításának ideje):
4.  És ő leesvén a földre, (Ebből tudatára kellett ébrednie életképtelen jelen lelki helyzetének.) halla szózatot...(mely ráébresztette tévedéseire.)...
7.  A vele utazó férfiak pedig némán álltak, hallva ugyan a szót, de senkit sem látva. (Ez azokat az addigi hívő társait mutatja, akik számára még nem jött el a továbblépés (vagy mennyegző) ideje, csak a dörgés hallatszik, de az átalakító, megsemmisítő villámcsapásban nincs részük.)
8.  Felkele azonban Saulus a földről= elindult az új igazság megismerésében. Először egy küldött/angyal (Anániás) segített neki lelki szemei megnyílásában, majd miután már több tanítvány/angyal segítségével bevezetetett az új felismerés dolgaiba, rögtön hajlandó volt lehajolni segítő céllal azokért akik közül jött!

Darázsfészekbe nyúlt:...:

"23.Több nap elteltével azonban a zsidók tanácsot tartának, hogy őt megöljék."

 

Ugyan ilyen darázsfészek vár mindenkit, aki visszafordul segítséget nyújtani. Az Ige betűszerinti, vagy külső értelmét (a betű öl), mint mérges fullánkot használva fordítják ellene! De aki ismeri az Ige belső értelmét, az tovább lát!

 

Pl. Swedenborg írásaiból számomra nyilvánvaló, hogy ő Isten embere, vagyis küldöttje. (http://emanuelswedenborg.tripod.com)

 

Ha valaki elolvassa írásait, és igazat adva neki, vele tart a következő szellemi szintre, vagy lajtorjafokra, elragadtatásban részesül:

"Mondom néktek, azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban; az egyik felvétetik, és a másik elhagyatik."(Lk 17,34)
Persze ez az elragatatás nem szemmel láthatóan történik, mint ahogyan az éjszaka is szellemi sötétséget jelent, és az ágy a biztonságosnak vélt közös hamis tant, amiben alszanak, mint a tíz szűz amikor még együtt voltak.


Aki nemlátja meg a küldött igazságát, mert szellemileg erre még vak, az dühösen keresi azokat dolgokat, amibe kapaszkodva megmaradhat, biztonságosnak vélt, fekhelyén:
Ezek a kapaszkodók olyanok mint a fejetlen (eszetlen) kígyók: Vagyis vádak, amely mögött nincs meggondolás, csak gyűlöletes sziszegés, amivel az írástudók is körülvették Jézust.

 

Ez abból ered, hogy nem gondolják meg, hogy Isten mindent megtehet, és meg is tesz üdvösségünk érdekébe. (Isten kezét a saját Ígéjével próbálják bilincsbeverni)


Pedig Ő:
-Megváltoztathatja a szavát, a különbözö szellemi szinteken: "Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket...(Mt.5,43.44.)
-Megengedheti a küldöttnek, aki az ő nevében jár, hogy a cél érdekében kivételesen beszéljen a halottakkal, mint ahogyan Ő is megtette: "És ímé két férfiú beszél vala ő vele, kik valának Mózes és Illés. Kik dicsőségben megjelenvén, beszélik vala az ő halálát, melyet Jeruzsálemben fog megteljesíteni."(Luk.9,30.31.) Mi ez, ha nem halottaktól való tudakozás?
-Azt a titulust megkapja a küldött is, amit a küldöje: "És sokan mondják vala közülök: Ördög van benne és bolondozik, mit hallgattok reá?" (Jn 10,20)

 

Aki megtérése után az újjászületés kínos lépcsőinek kihagyásával akar a hitére hivatkozva, pihenve-csücsülve mennybe jutni, bűzös hétfejű fenevad marad: "Nyugodtan élt Moáb gyermekségétől fogva, és pihent az ő seprejében, és edényből-edénybe nem öntötték és fogságra sem ment, azért maradt meg az íze rajta, és nem változott el az ő szaga."(Jer 48,11)


Az egyes lajtorjafokokra pedig az Úrtól kirendelt segítők közreműködésével lehet csak feljutni, mint ahogy a fentiekben is látható. A Küldöttek segítő kezét azért meg kell fogni, és megbecsűlni.

 

Üdv: Amet

Előzmény: selay (73)