r1 Creative Commons License 2010.02.01 0 0 40
Mernokok csinaljak, nem dizajnerek es nem szepsegversenyre keszul.:)

A meghatarozott parameterek teljesitesehez ezt a format talaltak megfelelonek, de azert fog meg valtozni kivulrol is, hiszen meg csak a prototipusok keszulnek.:)

Ha a kulsosegeket nezzuk akkor oldalrol kisse hajaz az YF-23-ra (de nem annyira karakteres), a sziluettje felulnezetbol pedig az F22-hoz hasonlit, de ugyanugy megtalalhatok az eddigi orosz fejlesztesi jegyek is, valamint az, hogy talan a kovetelmenyek (es a prioritas) is nemileg elterhetnek.
Az F-22-bol tudtommal 187db keszul, az ara tudtommal 332 millio dollar/db es egy repult ora 44000 dollarba kerul.
A PAK-FA-t minden bizonnyal kevesebb penzbol kell kihozni es ha exportalni is szeretnek akkor nem kerulhet ennyibe az uzemeltetesi koltseg sem. - De a fejlesztesre fordithato ido is rovidebbnek tunik (allitolag 2015 a celdatum ?).

F-22 varhatoan csak az USA-nak lesz (exportra csak az F-35-kerul, igy aki nem az USA-val haboruzik annak max ezzel kell szamolnia). Tehat nem is biztos, hogy egy meregdraga "Raptor vero" gepre van szukseg, amit pedig kell, azt tudni fogja.:)
A prototipus (es az eddig hallottak) alapjan megkockaztatnam hogy varhatoan sebessegben, hatotavban, manoverezo kepessegben nem fog elmaradni az F22-tol sem. Tehat eddig egy igeretes es okos kompromisszum alapjanak tunik, de kerdes, hogy a tovabiakban hogyan alakul ez a burok, mi kerul bele es a kulonbozo feladatokhoz milyen foldi/legi tamogatasra tamaszkodhat majd.
Latszolag nem dobtak a bevalt fejleszteseiket, nem aldoznak fel mindent (csak amennyit szukseges) a korlatozott eszlelhetoseg oltaran (es nem egy UFO-t akarnak epiteni amit aztan sem gyartani, sem eladni, sem uzembentartani nem tudnanak), hanem kiszamoltak dekara, hogy mibol mennyi a szukseges es az elegseges.
Haditechnikaban ha van egy jo alap, akkor a korszakalkoto ujdonsagokat nem mindig jo tulzasba vinni (meg a kezifegyverek teren sem).

Sokak szerint a VW golfok kozott sincs soha eleg nagy ugras, aztan megis rendre az derul ki, hogy ertekallobb mint akarmelyik francia csoda.:)
Előzmény: gacsat (39)