Még abban az órában útra keltek, s visszatértek Jeruzsálembe. Ott együtt találták a tizenegyet s társaikat.
Azzal fogadták őket, hogy valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak. Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor.
Míg ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük és köszöntötte őket: "Békesség nektek!"
Ijedtükben és félelmükben azt vélték, hogy szellemet látnak.
De ő így szólt hozzájuk: "Miért ijedtetek meg, s miért támad kétely szívetekben?
Nézzétek meg a kezem és a lábam! Én vagyok. Tapogassatok meg és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van."
Ezután megmutatta nekik kezét és lábát.
De örömükben még mindig nem mertek hinni és csodálkoztak. Ezért így szólt hozzájuk: "Van itt valami ennivalótok?"
Adtak neki egy darab sült halat.
Fogta és a szemük láttára evett belőle.
Lk 24.33 - 43
Lukacs itt valosagosan is megtortent esemenyekrol ir: Valosagban visszatertek Jeruzsalembe (nem tudtak magukat "odaalmodni"), valosagosan is talalkoztak a tobbi apostollal, es Jezus "tapogathato allapotban", vagyis testben, valosagosan is megjelent mindegyikuk elott egyszerre (nem tudja egyszerre egy tucat ember ugyanazt almodni). Amikor meg mindig csodalkoztak, evett, ivott, mert egy szellem, lelek, nem eszik, nem iszik, hanem ilyet egy ember tesz, a TESTenek taplalasara.