Aurora11 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 597

Szia Gézoo!

"Azaz ez esetben a köráram csak az elektronokon belül, a spin formájában értelmezhető.. "

Az elektron dipólus mágneses tere pont olyan,mint egy elektromos köráramnak. Vagyis az elektron körárammal helyettesíthető. Érdekes módon Ampere így képzelte el a ferromágnességet,hogy az a mágnes belsejében levő köráramok. Ez igaz,csak ez a köráram az elektronnal kapcsolatos. Azt hallottam egy tanártól,hogy ezt úgy magyarázzák,hogy az elektron tömegközéppontja a relativisztikus effektusok miatt körbe kering. Bár ez csak klasszikus relativitáselméletből jön ki,nem tudom ez mennyiben változik(vagy marad meg) a kvantummechanikában.

"Miután lehetőséget ad arra, hogy a két rész egymáshoz viszonyítva a haladási irányra merőleges síkú keringését köráramként értelmezhessük.
És miután a hosszú vezető mágneses terében is eltérül egy egyenes vonalú pályán oda érkező elektron, pályája tökéletesen megfelel az erő eltérítő hatásának, ezzel azt a képzetet adva, hogy a Coriolis erő téríti el az elektront."

Az a baj,hogy az elektron szabad állapotban nem áll spinonból és holonból. Az 1 kelvin körüli hőmérsékleten a kölcsönható elektron mezeje nagyon eltér a szabad elektron mezejétől,igazából szerintem nem sok közük van egymáshoz.

Előzmény: Gézoo (583)