locsemege Creative Commons License 2010.01.29 0 1 217
Ne kelljen már mindig mindent elmagyarázni, szerintem magad is ki tudod találni az okokat. Leírom hát sokadjára.

Vannak olyan kérdések, problémák, amelyekre nem egyetlen hozzászólás a válasz. A kérdező felteszi kérdését több helyen. Nagyjából ugyanazok portyáznak amúgy az összes szakmai topikban potenciális válaszadóként, tehát ha egy helyen kérdezel, akkor is látják majd. Valaki elkezd válaszolni az egyik, helyen, más valaki a másikon. Mindkét válasz önmagában helyes úton kívánja végigvezetni a kérdezőt, de az eljárások keverése veszélyes lehet. Beszéljünk mondjuk operációs rendszer telepítéséről. Az egyik helyen egy partícióra javallják feltenni az oprendszert, a másik helyen külön a / és /home, a harmadikon külön partícióként javasolják a /boot, swap, LVM-et, majd az LVM-en belül a /, /home és /var-t. Könnyű belátni, hogy picit más lesz a folytatás a három esetben, amelyek keverése erdményt nem fog hozni, de sanszos, hogy káoszt és adatvesztést igen.

De ha még össze is fésülhetők a válaszok, azokat nem egy helyen látod folyamatában, hanem szétszórva, követhetetlenül, ráadásul a válaszok egy része redundáns lesz. Aztán az a helyzet, akik segítenek, önként, örömmel és ingyen teszik ezt, de bizony a válasz időbe telik. Sokszor a válaszoló megkeresi a kérdezőnek a neten azt a linket, amire a kérdezőnek szüksége van. Nem baj ez, csak jó volna tisztelni egymást annyira, hogy ugyanazt a dolgot ne kelljen több embernek is megválaszolnia. Ha egy helyen teszed fel a kérdést, s látom, valaki megválaszolta, s én ugyanazt akartam írni, nyilván nem fogom már. Viszont több helyen bizony előfordul, hogy többen ugyanazt írjuk.

Ezek az okok, s nyilván ezért van az, hogy a moderációs szabályok is tiltják a több helyen kérdezést. Nem azt mondtam, hogy legyen moderálva a hozzászólásod, nem is haraggal írtam, pusztán jeleztem, ne tedd legközelebb. Ha egy helyen nem kapsz választ, akkor vagy nem tudja senki a választ, vagy túl nagy munka lenne megkeresni a megoldást - ezesetben elvárható a kérdezőtől egy kis kutatómunka -, vagy olyasmit kérdeztek, amit nem illik. Például azt, hogy egy adott programot hogyan kell feltörni, stb.

Béke! ;)
Előzmény: ropacsek (216)