ab69 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 1100
Igen ezeket a kerdeseket nem artana tovabb feszegetni. Mint latjuk tobb fele tipus letezik Dan, finn, orosz, ezekrol kis keresgelessel lehet adatokat gyujteni, mit tudnak, mire kepesek ezek a kalyhak.
Jo lenne azert minimalisan is tisztaban lenni a tudas eredetevel, hobbi osszejovetelrol van szo avagy valoban autenthikus tudassal rendelkezo szakember altal atadott tudasrol.
Ma ott tartunk kis hazankban, hogy a tomegkalyha szo semmit nem jelent. Egyreszt vannak mar ismert tipusok, nem artana pontositani.
Nagyon ugy tunik, hogy ez egy trendi szo lett es nem takar egyebet mint hogy teglabol van es jo "nagy" aztan hogy hozza-e a parametereket ami egy skandinav vagy orosz kalyhatol elvarhato, azt ugye ne feszegessuk, tobb okbol sem.
Vannak akik ugy erzik, cserepkalyhas kandallos kemences stb tapasztalatok utan, egy kis innet-onnet lecsippentett (fel)tudassal nekiallnak "tomegkalyhat" epiteni.
Megjegyzem ismet, teljesen mas rendszer mint amit idaig magyar oskolakban tanitottak, teljesen mas megkozelitest es megoldasokat igenyel.

Tehat, mielott penzt adnek ki, igenis tisztaznam, ki mit ert tomegkalyha alatt, ha nem ismert tipusrol van szo, alighanem meresi adatokat kernek, ha ismert tipusrol van szo akkor ki az eloado, mit epitett eddig, kitol tanulta, egyszoval referenciak. Ezt szemelytol fuggetlenul megtennem, kiveve persze ha jo ismerosrol van szo, mert akkor felesleges:D

A hirdeto urat nem ismerem, a weboldalat lattam, nagyon szep kemenceket epit, van fent egy ket teglakalyhaja, amirol nem irja ugyan hogy tomegkalyha, de nem is az.
Ebbol messzemeno kovetkezteteseket nem vonnek le de azert egy fillert nem adnak ki tomegkalyha epites tanfolyam cimszoval amig az eddig felmerult kerdesekre nem kapnek valaszt.

Szeretnem a latszatat is elkerulni a szemelyeskedesnek, de ma Magyarorszagon messze nem minden tomegkalyha amit annak neveznek, vagy annak latszik.

Mindenki dontse el akar-e valaszokat kapni ezekre a kerdesekre vagy sem.



Előzmény: almassi3 (1096)