GalloG Creative Commons License 2010.01.23 0 0 3623
Hali! Rég láttalak fórumozni!

Szóval nekem régen is volt állófűtésem, és most is van, csak ez még dobozban. De azért már kiműveltem magam valamennyire. Tapasztalatom, infóm Webasto téren van, de az alapon szerintem egyeznek.

Keringető szivattyú mindenképp kell, 1-2 perc alatt túlmelegszik a kályha nélküle, ha nem jár a motor. Webasto kályhák +12V-ra működnek, amíg adott lábán jelen van a feszkó, addig fűt, ha megszűnik, akkor leáll, kiszellőztet és kikapcsol. Állófűtés üzemmódban ez úgy műxik, hogy felfűti a vizet, bizonyos hőfok után bekapcsolja a belső ventillátort, hogy felmelegedjen az utastér, és programórától függő idő után (30 vagy 60 perc) kikapcsol (kézzel is kikapcsolható hamarabb). Hőfok korlát van benne, de nem tudom pontosan hány foknál stabilizálódik, gondolom 80-85 körül.

Szerintem az Eberspacher is ugyanígy működik, de az általad is linkelt oldalon van több Eber. leírás is, abból kiderül pontosan.

Programórát én német e-bay-ről vettem jó áron, itthon új lett volna 23e körül, és a használtakat (ami nagyon ritkán van külön, kályha nélkül) is majdnem ennyiért kínálják - szökőévente 1-et.

A másik lehetőség, hogy átalakító szettet keresel, mind a két gyártó kínál típus-specifikus csomagokat, amiben minden benne van, ami a gyári kiegészítő fűtést állófűtéssé varázsolja (programóra, vízpumpa, kábelezés, stb.) Ezek újonnan nem olcsók (70-150 ezer), de e-bay-en szokott ilyen is lenni (100-200EUR körül ütik le), és jó eséllyel pl. egy Berlingo szett kis ügyességgel adaptálható a Xantiához is. De az is lehet, hogy itt a fórumosok között is lesz, aki tud ilyesmit jó áron.
Előzmény: cirki (3622)