$papa Creative Commons License 1998.06.02 0 0 56
Sziasztok,
Eddig miért nem írtam ide azt nem tudom.
Szal, nekem is van egy Német Juhászom. + a barátnőmnek 2 tervuerenje. Sajnos a német már a végét járja. (Öregség+diszplázia)
Mivel sokáig kutyáztam egészen komolyan (a barátnőm még most is teszi, ippeg most lett bronzkoszorús mesterkiképző), úgyhogy hozzászólnék egy-pár feltevéshez.
Gorcsev,
A Gácsi-Ferenczy könyv tényleg nagyon jó. Ez az egyetlenegy könyv amit biztos szívvel ajánlanék. (A képen tervueren van)
Van egy másik könyv, ami nem a kiképzésről szól, de mindenképpen kiváló olvasmány. A címe: A lelkibeteg kutya.

Kiképzés,
A kutya kiképzését akkor kezded, amikor először hazaviszed. A lényeg az, hogy mindig következetes legyél a kutyussal. A két hónapos kutya kiképzése persze nem olyan, mint egy 2 évesé. El kell kezdeni. Rengeteg játék, dicséret.
2-3 hónapos korban a kiképzés a játékban, a különböző szituációk megismertetésében merül ki.
Ha a kutyát 5-6 hónapos akkor érdemes már elvinni a suliba, de a kiképzésre nem szabad beállni. Csak ki kell sétálni, ismerkedni kell a szagokkal. Esetleg, ahol van elengedés (az összes kutyát elengedik, próbálják szoktatni a kutyákat egymáshoz, majd 3-4-szer mindenki behívja a kutyust), ott be kell állni erre az 5-10 percre.

Igazi kiképzést 9-10 hónapos korban lehet elkezdeni. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy nem csak a kutyasulis foglalkozáson kell foglalkozni a kutyával, hanem minden nap minimum 5-10 percet.

Vezényszavak,
A "hivatalos" vezényszavak általában elég jók, ráadásul pl. IPO versenyeken mást nem mondhatsz. Különben meg azt mondasz neki amit akarsz, csak ne legyen hosszú.

Ubi, Gorcsev,
Minden kutyát meg lehet tanítani mindenre, csak az egyiknél könnyebb, a másiknál jóval nehezebb. A területvédő ösztön az egy kicsit más téma, de alapvetően azt is tudod neveléssel befolyásolni.
A vizslából is lehet jó házörzőt csinálni, de természetesen vadászkuty-nak sokkal könnyebb nevelni. :-)

Üdv,

$