SiriusBlack Creative Commons License 2010.01.22 0 0 283

tiszteletben tartva a gondolataidat nekem más a véleményem.

 

a faludy-s példád szerintem nem igazolja a feltevéseidet. az csak azt bizonyítja, hogy az embernek a szellemét, az kognitív képességeit is karban kell tartania a túlélésért. azt mutatja, hogy nem csak egy "rendszeresen generálozandó" fizikum vagyunk. a szellemi rész ugyanolyan ápolásra szorul. aki nem ápolja, az pont olyan veszélynek teszi ki magát, mint aki a testét, a testi egészségét elhanyagolja.

 

részemről a tantrával szemben a helyükön szeretném kezelni a dolgokat. a tantra inkább kiterjeszti, valamiféle extatikus élvezetté fokozza a táplálkozás+szex csoportot.  ezt nem tartom rossznak ha valakinek ez igénye, de azért nem véletlen, hogy a hinduizmusban nem annyira elismert dolog. de ehhez azért többet kellene olvasnom róla, csak alapismereteim vannak.

 

amit én mondok a táplálkozásról, az nem az igénytelenség. én sok szellemi munkát teszek abba, hogy azt együk, amit egészségesnek tartok. és az alapanyagok kiválasztása sem az igénytelenséget mutatja. és azt sem mondtam, hogy nem élvezzük az evést. szó sincs róla. de  a normális evés, és az élvezeti célú evés az nekem más. próbálom valami példával. szóval mi úgy eszünk, hogy szép az asztal, teríték, finom az étel, jól érezzük magunkat, beszélgetünk, stb. de nem ezer féle alapanyagból van a kaja, hanem (mint említettem) nem áztatjuk szarvasgombás konyakba a libamájat. mondjuk ha van ez a három alapanyag, a konyak a libamáj meg a szarvasgomba, akkor a konyakot valaki megissza aki iszik alkoholt, a libamájat fűszerekkel megsütjük, a szarvasgombából meg csinálunk mártást. hogy mindennek megmaradjon a saját íze. persze aki akarja ehetei őket együtt.

 

az étkezésben a szellemi tevékenység az az, ahogyan kiválasztjuk az alapanyagokat, és ahogy megőrizzük mindennek a saját ízét. van főzés, van ünnepi kaja, de szakrális síkra kicsitse akarom emelni az evést. ez tény. nekem ez valamiféle űr betöltésére való dolognak tűnik. normálisan vannak dolgok, amiknek van szakrális funkciójuk, részemről megtartom azokat ezekre a célra. nem nevezném kifejezetten állati szintnek azt, hogy valaki tudományos kutatásokat olvas, és azok alapján próbál úgy étkezni, ahogy egészségesnek tartja :))

 

kicsit ez a paleo elnevezés az ami félreérthető, de ezt a szendi a külföldiek után használja. nem azt jelenti a paleo evés, hogy úgy eszünk ahogy a paleolit ember. hanem azt, hogy az emésztőrendszerünk abban az állapotban van mint a paleolit emberé. (tudjuk, hogy a genetikai fejlődésünk nagyon lassú. a génállományunk valóban kb. a cromagnoni emberé) ezért ha úgy táplálkozunk, hogy azokat a típusú dolgokat esszük amit az emésztőrendszerünk jól fel tud dolgozni, tehát a paleolit ember kajájának a mában megfelelő kajákat, akkor jobb állapotban leszünk. ehhez társítja még sz.g. a megfelelő vitaminok és táplálékkiegészítők fogyasztását, amiről a paleo ember nem tudott, ezek a mai kutatások eredményei.

 

sokszor elárulod hogy nem olvastad a sz.g. könyvet. ami nem baj, mert nem kötelező, de ne mondj róla olyat hogy ezt meg azt nem ír, amit pedig igen :)) külön fejezet van a paleo életmódról, ami a mozgásról és egyéb aktívitásokról szól. merthogy a genetikai állományunk egy alapvetően sok mozgásos, kevés, de bio kajás (és tömegtermelésre nem alkalmas fajtákbó összeállított) életmódon működik optimálisan. ennyi az egész.

 

ha már tantrát keresünk, nekem talán az az, hogy az ember elkezd az efféle könyveket olvasva egyre kíváncsibb lenni, és próbálja a kíváncsiságát kielégíteni. részemről az extázis inkább az, hogy képes vagyok megérteni a tudományos cikkek egy részét, persze nagy munkával, utánanézéssel, stb. egyfajta tanulás. és amikor paleo kaját csinálok, akkor ezek eszembe jutnak. és megint örülhetek annak, hogy nem gibbonnak születtem. hanem képes vagyok gondolkodni. (bár azok a az átlendülések a magasban...mindegy. egyszerre nem lehet mindent:))

Előzmény: Zsákk Dömolé (278)