sancibácsi Creative Commons License 2010.01.21 0 0 1073
"Nem lehet nagyon szabályozni.
hanem 2db 11 cm széles nyílás is a tűztérből a köpeny felé vezet közvetlen"
Valóban így vannak.
Ennek a kályhaépítési modellnek (kettős harang, stb) tulajdonképpen a gázok hőmérséklete, és ezáltali fajsúlykülönbsége által keltett áramláson alapszik. A könnyebb gázok felfele, míg a nehezebbek lefelé szállnak. Nekem most nem nagyon volt időm részletesen kivesézni ezeket a kályhákat, viszont már régebben nézegettem.(pl 1020-as hz-s).
1, A primer-szekunder levegő arányát valóban nem lehet állítani, ezt mérésekkel, kisérletezéssel állapították meg: rostély felület ill. szekunder lev. bevezető nyílások aránya határozza meg.
2, A skandináv kályháktól eltérően itt ezek a (11 cm?), és egyéb járatok biztosítják a tökéletes égést. Ezekben a közlekedő járatokban távozik a könnyű, és száll vissza az el nem égett nehezebb füstgáz. Ennélfogva ezeken a kályhákon valóban nem célszerű módosítgatni, ill változtatni, hiszen ez az égés minőségét jelentősen befolyásolja!
3, Én ott láttam ilyen 2cm széles (2*2?) nyílást=>átégőt, ahol felülről zárt a csatorna/akna és biztonsági átégőként funkcionál, ha ugyanarra gondolunk.
Nekem amúgy a kedvencem:
Előzmény: TSZJ (1067)