Nem akarok nagyon belekotnyeleskedni a témába, de a gps méréses dolgokra mindig felkapom a fejemet. A futás is távol áll tőlem, csak néha, vágyakozva olvasgatok bele ebbe a topikba.
A következőkben leírtakat jekaeff-től (http://sites.google.com/site/jekaeff/ oldal gazdája) és több olyan embertől tudom, akik aktív térképszerkesztők.
Szóval a gps-es mérésekről. Szerintem igen is pontosak, feltéve ha az ember jól állítja be a készüléket, és utána jól hasznosítja a készüléke által mért adatokat! Nyilván nem mindegy, hogy milyen készüléket használ az ember, mert az olcsóbbaknak sokkal gyengébb pl. az antennájuk, ezáltal a vétel is sokkal rosszabb. Két fő mért adat van, az egyik a távolság a másik a szintemelkedés, ami minket túrázókat, futókat érdekel-het.
Távolság mérése: a "nagyok" nekem azt tanácsolták, hogy az alábbi beállításokat használjam:
-rögzítési mód: távolság
-időköz: 3,50yd
Nyilván ezt úgy lehet beállítani, hogy a mértékegységnél átállítod a "távolság/sebesség" opciót yard-ra, utána állítod be a track-nél a 3,50 értéket. Majd ha a beállításoknál visszaállsz metrikus-ra, akkor a track-nél 0,00 szerepel, de ettől teljesen jól mér.
Az elején én használtam időalapú rögzítést is, távolságot is más beállításokkal, és rengetegszer hihetetlen értékek jöttek ki. Amióta így használom a távolság sose csalt még. Ha tudom két pont távolságát, akkor lényegében pár 10 méter távolságra mindig azt adja ki. De ezt nem a gps készülékről olvasom le! Szerintem az is csalhat, elég ha az ember megnézi számítógépen a tracket. Ha lepucolod, sok 100m-t lehet spórolni. Nyilván ez attól függ, hogy mennyit kolbászoltál másfelé.
Na és akkor jön az érdekesebb téma, a szintemelkedés. Ez mér kényesebb kérdés, mivel a gps-ek barometrikusan mérnek. Tehát légnyomásváltozásnál (akár szél, felhős-napos idők váltakozása, eső...) hirtelen ugorhat az érték, de ha az automatikus kalibráció be van kapcsolva, akkor idővel - néha akár óra is - behúzza magát a megfelelő értékre. Na és a másik rendkívül fontos dolog, hogy ugye indulás előtt illene kalibrálni a magasságot a készüléken. (Gondolom ezt kevesen szokták elvégezni). Feltehetően sokszor nem ismerjük a pontos magasságát a rajthelynek, ilyenkor megoldás az, hogy megvárom míg a készülék megtalálja a legtöbb műholdat, majd nyomok egy mark gombot és átlagoltatom jó pár percig. Ezek után már egész tűrhetően mér. De én sosem szoktam a készülékről használni a mért magassági adatokat. Becsapós tényleg, és akár 1000-es eltérés is simán lehet.
Beszámolóim végén, amiket a ttt-re írok, le van írva, hogy milyen programot használok. Ezt pl. az említett jekaeff csinálta.
Hazaérek egy túráról, akkor a tracket szépen lepucolom Mapsource alatt, majd elmentem gpx formátumba. Ezután van az SRTM_HUN program, és ezzel elemzem, és így kapom meg a távolság és a szint adatokat. De a Gauss sugarat 100-ra kell állítani! (Hogy miért, arról a programban sokat lehet olvasni). Sok ember szerintem ott hibázik, hogy a készülékről leolvassa a mért adatokat, és csodálkozva nézi, hogy ez vagy nagyon kevés, vagy nagyon sok.
No én így szoktam mérni, és szerintem 95%-ban jó értékeket kapok. Ezt azért gondolom, mert sokszor jártam már ugyan azon az utakon, túrákon mióta 60CSx-szel mérek, és pár 10 méteres eltérés mutatkozik a távolságban és a magasságban is.
Ennyit akartam mondani. Bocs az off-ért:)