sancibácsi Creative Commons License 2010.01.18 0 0 1062
Tegnap nem voltam net közelben, és nem is nekem szólt a kérdés, de ha már így meg lettem szólítva:-))
A torokról és egyéb méretezéséről (tűztér-torok-kémény-stb), ha jól emlékszem Vackor is írt az elején, ha valóban kiváncsi vagy olvass vissza. Gondolom nem álmodta, hanem Hebro-tól hallotta. Egyébként az átlag 8 téglás tűztereknél valóban éltégla (6-7) cm.
A torokról estleg annyit tennék hozzá, hogy két funkciója van:
1. A tűzteret felülről szűkíti. Ezzel a tűztérben keletkező füstgázok kiáramlását lassítja. Ez különösen fontos a hatékony égés szempontjából, ugyanis a felülről történő égésnél a tüzelőanyag gázosodik. Fontos egy részről, hogy minél tovább a tűztérben tartsuk, hiszen az éghető gázmolekulák a levegővel a láng/fényjelenség jelenlétében egyesülnek leginkább, így a legtökéletesebb az égési folyamat (persze ehhez a levegővel való optimális keveredés szükséges: sok levegő =>hűti a folyamatot, kevés=>co elégtelen égés). Így biztosítható az égési folyamathoz a legmagasabb hőmérséklet is.
2.Az utánégető kamrába érkező gázokat gyorsítja (igegen nyelven 'centrifugal karburatort' és egyéb képeket találsz, amik az utánégető kamrában a füstgáz örvénylését ábrázolják (ha nem láttál ilyet próbálunk feltölteni). Gondoljátok csak el ( a folyadékok, gázok áramlásának csatornáját leszűkítve (pl:folyómeder beszűkülése) a hátulról érkező anyag tolja hátulról a szűk keresztmetszetbe érkezettet, ennélfogva az felgyorsul. Mivel a folyadékok nem összenyomhatók, ott teljes mértékben, gázoknál valamivel kevésbé, de ez már részletkérdés. Szóval felgyorsult gázok érkeznek az utánégető kamrába, ahol elkezd áramolni ( a nehezebb még éghető anyagot tartalmazó gázok visszatérnek lentre, és a magas hőmérsékletű láng segítségével kiégnek,; míg az elégett könnyebb fajsúlyú gázok az átégőn keresztül távoznak. És ha már itt tartunk szerintem az utánégető kamra boltozatos kialakítása jobba elősegíti ezt, mint a sík, vízszintes lefedés: szerinted AB69? Mint a búbos kemence csak kicsiben, és a tűz nem 'csak' ott ég a fenéken, hanem 'spriccel' befele a torkon keresztül (mint a hengerbe a benzinbefecskendező).
Hát én 'röviden' csak ennyit a torokról.
Amúgy én csak példának hoztam fel, hogy ez már mindenkinek alapból megy. Én AB69 pont arra gondoltam, hogy ideje lenne ahogy írtad: a kicsi és a fél ház méretű kályhákról. Csak ismételném magam: Vannak ahol kis helyiséget, de különösen ahol 100 m2 fölötti épületet kell befűteni.
Amcsiban minden 2-2,5 t-nál nehezebb kályhát tömegkályhának, egész pontosan KŐMŰVES KÁLYHÁNAK hívnak. az eeiizzoo álltal mutatott kályha sem kasszikus dán/finn tk. (inkább ahogy te hívod téglakályha). Viszont lehet elégedett a lakástulajdonos akkor is ha nem 97%-os a hatásfok, hanem csak 86; viszont az egész házat befűti, nekem továbbra is ez a véleményem. Ehhez nem állítottam, hogy az ete-i kályhát kell tovább fejleszteni/gányolni; adott esetben lehet más (pl: az orosz mintára megépültet) felépítésűt beépíteni. Ha valaki kifizette a "tanulópénzt" és nem osztja meg mindenkivel a pontos alaprajzot érthető, viszont nem ártana megismertetni az emberekkel ezeket is.
Mindenkinek üdv: Sancibácsi.
Előzmény: ab69 (1059)