sefotos Creative Commons License 2010.01.14 0 0 266
Szervusz!
Van, de Nikonra nem kell, ez Canon EOS-ra való. Ezen kívül Olympusra is létezik, én ahhoz nem értek.
Az eredeti kifejlesztő honlapja: http://filmprocess.ru/oduvanchik/index.htm (Puskin nyelvén).

Az általános info:

Mi célt szolgál?

A Canon EOS fényképezőgépeken az autófókuszos objektív levétele után a vázban a pontos fókuszálást jelző jeladó blokkolásra kerül. A probléma megoldására szolgál az Emulátor.

Hogyan működik?

Ha a vázon nincs megfelelő kompatibilis objektív, akkor a fókuszálás jeladói blokkolódnak. Amikor a vázra adapter alkalmazásával manuális, nem eredeti objektívet helyezünk fel, akkor nem tudjuk használni ezt a kiváló funkciót, a pontos fókusz beállításának visszajelzését.

Mit csinál az Emulátor? Először is, az ön manuális objektívje adapter gyűrűjén helyezkedik el. Az objektív vázra történő felhelyezése során az Emulátor kapcsolatba kerül a váz bajonettjén lévő érintkezőkkel és feldolgozza a vázról érkező megkereséseket imitálva eredeti objektív jelenlétét. A váz felé közlésre kerül a „saját” objektív megléte és működésre való készenléte, valamint annak néhány paramétere. A fókusz jeladó aktiválásra kerül.

Az Emulátorba blende értéket és fókusz távolság értéket lehet beprogramozni. Ezeket az értékeket az exif-ből lehet olvasni, és ön meg fogja tudni határozni, hogy az adott felvétel milyen objektívvel készült. Például, ha ön Jupiter-9 objektívvel fényképez, akkor logikus lesz az Emulátorba 85 mm fókusztávolságot és 2,0 blendét programozni. Ezek az értékek semmiképpen nem hatnak a fénymérésre és a fókuszálás pontosságára. Egyetlen jelentőségük – jelezni az objektívet, amellyel a felvétel készült.

A jelenleg hirdetett emulátorba fix értéket programoztak, 1.4 / 50 értéket.

Kapható programozható emulátor is.

A felvétel készítés rendje az Emulátorral

• Tegye fel az objektívet az adapter gyűrűvel a vázra,
• A vázon kapcsoljon az Av üzemmódra,
• Állitson az objektíven valamilyen eléggé nyitott blendét (a különböző EOS vázak a teljesen nyitott értéktől kb. 8 blende értékig ismerik fel a fókuszálás megtörténtét),
• Forgassa a fókuszáló gyűrűt az objektíven – a váz meg fogja erősíteni a pontos fókuszálást csipogással és pislogással,
• Zárja a blendét a szükséges értékre (ha ez még szükséges) – ez után a váz meghatározza az expozícós idő értékét,
• Exponáljon!


Előzmény: Törölt nick (265)