Törölt nick Creative Commons License 2010.01.14 0 0 429
Hogy egy picit a topic témáját is felidézzem...

Sokan harcolnak azért, hogy Budapesten javuljanak a kerékpározás lehetőségei. Ezzel nem vitatkozom, én is ezt szeretném. Az uralkodó módszert viszont megkérdőjelezem. Vannak szervezetek (egyesületek, tanácsadók, intézmények, blogközösségek, stb.), amelyek azért harcolnak, hogy szűküljenek az autóközlekedési útvonalak, legismertebb törekvés a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmi sávjainak megfelezésére irányuló.

Folyik közben a küzdelem a kerékpárutak kialakításáért is, illetve ezzel párhuzamosan fut a "minden út kerékpárút" kampány is.

A ténylegesen megvalósuló "fejlesztések" nagyfokú dilettantizmusról tesznek tanúbizonyságot, sorra jelennek meg a cikkek, beszámolók, amelyek bizonyítják sok budapesti kerékpárút alkalmatlanságát, veszélyességét. Mindazonáltal a kerékpársáv-kijelölési (nem mondanám, hogy ~építési) törekvések a fővárosi forgalom zömét elvivő autós tengelyekre és körutakra irányulnak, vagyis a város fő-ütőereinek elszorításában látják a kerékpározás segítésének módját.

Ezekkel állítottam szembe azt a koncepciót, mely szerint azt a közúti forgalmat, amely az áruszállítást, a távolsági közlekedést és a kerületek, valamint az agglomerációs települések főváros vonatkozású forgalmát is lebonyolítják, nem kellene összekeverni a kerékpáros és a gyalogos forgalommal. Igen, több teret kérek a kerékpározásnak és a gyaloglásnak, de nem az autós utakon.

Többen felszólítottak, hogy mutassam az útvonalakat. Nme szívesen venném magamra ezt a terhet. Inkább megfogalmaznék egy irányelvet, miszerint a főváros útjai, utcái közül minden n-ediket kötelezően autómentessé, gyalogos- és kerékpárosbaráttá kell tenni. Nem gombnyomásra, n értékét évről évre csökkenteném, és a kerület hatáskörébe utalnám azzal a kötelezettséggel, hogy a csatlakozásokat egyeztetni kell a szomszédos kerületekkel. Az előírás betartásától függővé tenném a kerület költségvetésének egy részét, vagyis ahol nem jelölik ki a gyalogos-kerékpáros útvonalakat az előírt mennyiségben, ott a lakók konkrétan pénztől esnének el.