cheereck Creative Commons License 2010.01.12 0 0 45608
tudom, hogy nem piszkálni akarsz :) és sajnos tudom, hogy homályosan fogalmaznak. ez a dp egy baromi kényes téma. sajnos a háziállatok öröklődő betegségei könyvem otthon van, így nem tudom megnézni, hogy abban mit írnak a DPről, de az biztos, hogy benne van.

alapvetően ez egy etikai kérdés, és mivel láttam pár nagyon elrettentő példát, ezért elismerem, hogy ezen a területen nagyon nehezen látom meg a szürkét a fekete és a fehér között. ami igazán megijeszt, az az, hogy ez egy olyan betegség, amit 100%-osan nem tudok kikerülni, hiába választok az általam legjobbnak ítélt helyről egy méregdrága kutyát. lsd Eni esetét. elkeserítő. persze az is lehet, hogy csak én fogom fel túl tragikusan a helyzetet. persze, alattomos betegségek mindig lehetnek, akármilyen szervi baj, pl szívbetegség formájában, tehát soha nincs arra garancia, hogy a kutya 100%osan egészséges lesz, és sokáig fog élni.
jó lenne ismerni külfüldi adatokat, hogy ott, ahol már sokkal régebb óta szűrnek DPre, mint nálunk, ott milyen az előfordulási arány. na meg jó lenne azt is tudni, hogy itthon egy-egy kutyának az utódai között mennyi DP-s volt. mindjárt nyugodtabb szívvel választanék. így meg csak reménykedhetek, hogy a tenyésztő lesz annyiran őszinte, hogy valódi számot mond, amikor erre rákérdezek.
Előzmény: snepf (45606)