Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.11 0 0 224
Tengeri halat tejbe??? Milyen barbárság ez? A tengeri halat, ha nagyobb, mint a szardínia, akkor kibelezve, kettévágva a gerinc mellett és azt kihúzva, szép, 3-4 ujjnyi szeletekre vágod, olívaolajba rozmaringot és fokhagymát törsz, borsot teszel hozzá, egy icipici csilit, 1-2 szál sáfrányt, őrölt koriandert, és 1 órára (kábé) bepácolod, közben répát vágsz zsülienre (gyufára), paprikát és burgonyát is nagyon apróra, ha lehet, szintén gyufára.

Elkészíted a vinaigrette-mártást, sonkahagymát vágsz nagyobbra (szeletekre), beleteszed egy lezárható üvegbe, töltesz hozzá olívaolajat, mustárt, citromlevet, petrezselyemzöldet aprítva, frissen őrölt borsot, kevés sót, kevés ecetet, lehetőleg balzsam-, vagy vörösborecet (max 2-3 fokost, a többi ecetsav!!!), és jó erősen összerázod.

A halat előveszed, lecsöpögteted az olajat és bedörzsölöd sóval, amíg melegedik a serpenyő, félreteszed. A pácolajból töltesz egy keveset a serpenyőbe, felforrósítod, majd gyorsan, mindkét oldalán max 3-4 percig sütöd a szeleteket, a végén egy locsintás fehérborral fejezve be a sütést (megvárod, amíg elpárolog a bor, és akkor veszed ki a halszeleteket).

Egy másik serpenyőben igen forróra hevítesz viszonylag több olajat, beleszórod a zöldeket, és nagyon nagy tűzön roppanósra sütöd, max 2-3 perc alatt. Kiszeded, ráöntesz a vinaigrette-szószból, ráhelyezed a halszeletet, és serpenyős, hal alatti olajból egy keveset öntesz rá. Elég paleo?

Ha a tengeri hal akkora, mint egy szardínia, akkor kibelezed, fokhagymás-rozmaringos-borsos-sós-petrezselyemzöldes olajjal megtöltöd, kívülről megsózod és spenótlevélba tekered, majd leszorítod két rács közé, és grillen megsütöd. Esetleg kirántod, bár az nem paleo, a liszt miatt. Amikor kész van, kicsomagolod a spenótlevélből, és tálalod, tetszőleges salátával, mondjuk répás céklasalátával (a céklát enyhán sós-fűszeres (kakukkfű, korriander, bors) lében főzöd, szeleteled, reszelt répa, fokhagyma- és hagymadarabokkal kevered, római salátát teszel hozzá.
De jó az újhagymás-kapros-ecetes-olajos salátalevéllel is (lehetőleg az is legyen római, az nem keserű).

Az első recepthez (és a másodikhoz) sem jó a hekk, de jó a lazac, ton, sügér, (vörös)márna, dorado, Szentpéter-hal. Alapvetően ne használj fagyasztott halat, a friss hűtött pont elég (bár nyilván nem lesz olyan, mint a tenger mellett).
Előzmény: Evicke (223)