Boery Creative Commons License 2010.01.11 0 0 17918
"Látom az életed a passzív ház körül forog. Legyen."

Jelenleg igen, mert most épül és nagyon sok részletbe nekem is bele kell folynom, pedig én nem vagyok szakmabeli, nem vagyok építőiparos.
Naponta kell megküzdenem olyan emberekkel akik még nem értik mi is egy passzívház lényege. El kell nekik magyaráznom újra és újra, hogy nem elegendő az a hozzáállás hogy : " Mindig így szoktuk csinálni ! ". Meg van mindennek a miértje.
Lustaság és nemtörődömség miatt ne maradjanak a házban hőhidak vagy esetleg a légtömörséget rontó hibák.
A magyar valóság az, hogy az építőiparban kevés az az ember még vezetői szinten is aki ezt felfogná .

" És ha nincs minősítve, akkor mi van !!"
Semmi, akkor van egy nagyon jó energetikájú ház ami remélhetőleg úgy van megcsinálva, ahogy egy ilyen háznak lenni kell.

Bárki kiteheti a falra szépen bekeretezve , hogy a háza passzív ház.
Igen aki leminősíttette a házát, minden más HAMISÍTVÁNY.

"Viszont nem árt ha megismeri a hőtechnikai paramétereit, saját maga is megteheti egyszerű módszerekkel, vagy megkér ahhoz értő személyt szerény díjazás fejében."

A passzívház építésnél pont az a lényeg, hogy az épület energetikája még a tervezés időszakában le van modellezve, tehát lehetőség van még akkor az optimalizálásra az estleges korrekciókra. A hőkamerás felvétel már késő bánat, utólag már sokkal többe kerül bármilyen változtatás.

És nem minősíteti külföldi intézetekkel !

Hidd el én is szívesebben minősíttetném magyar intézménnyel - ha lenne ilyen de nincs. A bevezetett zöldkártya rendszer - mint te is írtad - röhej .
A passzívházat mint fogalmat és a hozzá tartozó fogalom rendszert a Darnstadt-i Passzívház Intézet fejlesztette ki - kutatta, mérte, számolta hosszú éveken át.
Én nekem megéri a minősítés árát, hogy ők az én házam terveit átnézik - szaktanácsot adnak, hogy mit hogy kellene -ha esetleg nem jó valami , tanácsot adnak az építkezés során majd az építkezés befejeztével az általuk kért mérések után , ha minden rendben volt erről kiadnak egy dokumentumot amiben az áll, hogy az általam építtetett ház egy minőség ellenőrzött passzívház.
Én azt gondolom ennek egy értékesítés során van értéke is, nem azért hogy én ezt el akarnám adni. A minősítést sem sznobizmusból akartam, akkor jakuzzit, úszómedencét vagy valami mást csináltam volna.
A minősítő dokumentumot sem fogom bekeretezni és kitenni a falra mert nem ez a lényeg.
Majd, ha Magyarországon is tömegével lesznek passzívház építkezések és egyre többen akarnak minősítést, akkor biztosan lesz majd egy - a Darnstadt-i Passzívház Intézet által akkreditált - szervezet aki ezt itthon végezni fogja - mint ahogy van ez Ausztriában, Franciaországban stb. ahol már ezer számra épülnek ilyen épületek.
Tulajdonképpen , ha majd ki alakul egy építészi és kivitelezői réteg akiknek a passzívház építészetben gyakorlatuk van , akkor kevésbé lesz jelentősége a minősítésnek, hiszen akkor már maga az építész és a kivitelező neve lesz a garancia. De még itthon ettől messze állunk.

A többség számára ez a járható út !

Sajnos a többség még egészen máshol tart. Ott tart, -ha egyáltalán el jut odáig , hogy hőszigetelni kellene- hogy nem 5 cm-el hőszigetel hanem 8-al.