RangerJoe Creative Commons License 2010.01.08 0 0 1198

Szia!

Szerintem a lényeg, hogy ne kezdd el kenegetni se akármilyenes ronggyal, ecsettel, semmivel.

Mi Ultra Szavo-t használtunk. Ráfújod, 5-10 perc és sehol semmi. Ha megfolyik, mert sokat fújsz nem gond, csak várj, el fog tűnni.

De már nálunk nincs penész!

Leírom a tapasztalataimat mindenkinek aki küzd a penésszel, hátha segít:

Tavaly télen volt penész szinte minden helyiségben a fal és a plafon találkozásánál. (A betonkoszorúnál) Hetente kellett fújkálni. Az elején Domestosos ronggyal töröltük. Ne tedd!!! Leszeded a festéket.

Aztán az ősszel a ház kapott 12cm szigetelést, ezzel majd megoldódik (a penész és a fűtéstakarékosság is) jelszóval. A helyzet sokkal-sokkal jobb lett, de a betonfödémen sajnos nem  futotta, csak 5 cm üvegggyapotra (Egyenlőre). Egy használaton kívüli szobában szárítottuk a ruhákat. Mindig ugyanott. Szellőztettünk minden reggel az egész házban. (Kicsi a fürdőszoba, így ott nem lehet szárítani, de mindegy, mert ott meg a zuhanyzásból képződő pára miatt voltak "komorak" a plafonsarkok)

Eljutottunk oda, hogy csak abban a szobában a betonkoszorúnál itt-ott és a plafonon kezdtek megjelenni penészpöttyök a ruhaszárító felett, vagyis a párolgó víz találkozva a hidegebb födémmel kicsapódott és így alapozta meg a penésztelepeket. Hiába szellőztetsz reggel, ha éjszaka a ruha száradásakor már elkezdődik a "penészhonfoglalás".

Ezt így még mindig nem láttam jónak. Vettünk egy használt ruhaszárító gépet és egy páratartalom mérőt. A fürdőszoba kapott egy ventillátort, ami kifújja az udvarra a zuhanyzás közben keletkező párás levegőt. A Pöttyöket "kezeltük" Szavo-val, majd üzembe állítottuk a szárítót.

AZÓTA SEMMI. SEM-MI. :-)

Innen is látszik, hogy a páratartalom a kulcs, hiszen hiába van szigetelve, mindig lesz egy olyan hely, ahol ha túl sok a pára, ki tud csapódni.

De mióta a páratartalom 50-55% körüli, azóta nincs egy pötty sem. Sehol. A ruhaszárító eszik egy kis áramot az igaz, de nekünk akkor is megéri, hogy nincs penész.  Úgyis csak télen kell használni.

Nagyon jó ötlet az elektromos párátlanító is. A lényeg, hogy valami legyen, amitől nem lesz magas a páratartalom. (Főleg ott legyen, ahol képződik a pára.)

Remélem segítettem ezzel a hosszúra nyúlt beszámolóval. :-)

Előzmény: tammmy4 (1197)