Eni79 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 45475

Szia Peti!

Részben igazat adok, részben nem. Abban lehet igazság hogy a szaporítók nem feltétlenül jönnek ide, mégis hiszem sokan olvassák és tájékozódnak... Mégha csendben is teszik ezt.

Másrészről... Minden tisztelettel, mert tudom imádod Diegódat, sőt sokat olvaslak is benneteket. De! Engem személy szerint, aki próbál "normálisan" kutyázni, sok dolog bánt. Bánt hogy szeretett fajtám (fajtáim) néhány példányát arra érdemtelen helyen látom. Udvaron lánchoz kötve, vagy a rescue-nél félholtra vert, vagy éheztetett , vagy éppen agyonelletett állapotban... Holott tudom, hogy ezek a kutyák egy normális helyen lehetnének boldogak, kiegyensúlyozottak, szépek és kedvesek is...

Bár jómagam vadászkutyának/családtagnak tekintem a saját kutyáimat, elfogadom hogy nem kell mindenkinek vadásznia vele. Boldog lehet az a kutya akkor is, ha "csak" labdát kerget, vagy éppen agilityzik. Sima ügy. De! Ne felejtsük el, hogy a retrievert (goldent és labit) az eredeti szelekció (megfelelni akarás, kőkemény idegrendszer, megfelelő anatómiai felépítés hogy bírja a melót, stb.) a vadászatra tette alkalmassá arra hogy napjainkban sok mást is el tud végezni. (Alkalmas mentő vagy vakvezető kutyának, sőt terépiás kutyának is néha.)

Ezért én személy szerint elvárom egy tenyésztőtől, hogy a fentieket előtérbe helyezve ilyen kutyákat "gyártson". Mely ha nem is végzi az eredeti munkát, de alkalmasnak kell lennie rá. Idegrendszerben, anatómiában és egészségben. És ezt csak kőkemény szelektálással, pro-kontra érvek felsorakoztatásával, megfelelő körltekintéssel lehet megtenni. Ez a tenyésztés.

Aki mindezt "hobbi" (tök mindegy milyen céllal, indokkal, vagy eszmével) célra csinálja az meg szaporít. Nem? Több lesz, tehát szaporítottuk. Sokan csúnya szónak tartják ezt, holott csak egy matematikai meghatározás. Szaporulat. Slussz passz.

Előzmény: DonDiego08 (45466)