berci222 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 45

 

Nem az a legfontosabb kerdes, hogy az USA szetesik-e, vagy nem. Valszeg nem.

A problema az, hogy az USA-ban a növekedes az utobbi ~10 evben kizarolag hitelböl keletkezett. Ami azt jelenti, hogy hitel nelkül a gazdasag nem nött volna!!

Addig, amig a lakossag hajlando volt tulzott hiteleket felvenni, addig abbol jött a növekedes. Amikor ez kifujt (es ennek költsegeit tisztessegtelen modon a nagyvilagban szetszortak), akkor az allam vette at az eladosodo fél szerepet. Es csinalt 2008-ban ~1600 milliard $ hianyt (amit egyes szakertök a bujtatasok miatt ~4000 milliardra saccolnak). Ez igy nem tarthato fenn hosszutavon.

 

Az eladosodas azt jelenti, hogy a jövö gazdasagi teljesitmenyeböl kell a felvett összeg többszöröset visszafizetni.

Amennyiben a gazdasag nem tud növekedni, akkor ez a többletteljesitmeny nem lesz lehetseges!

 

Az abran azt lehet latni, hogy 1$ felvett hitel mennyivel jarult hozza a GDP növekedesehez. Es az is latszik, hogy ez nagyon alacsony kezd lenni. Amennyiben pl. 1 $-bol csak 0.1 $ növekedes jöhet ki, akkor az USA ~14 000 milliard $-os GDP-je mellett 3% növekedeshez (ami ~400-500 milliard $) ennek a 10-szereset kellene hitelben felvenni. Ez nem fog menni. Még nehany even keresztül sem, hosszutavon pedig kizart.

 

A gond, hogy az USA szorgalmas dolgozoi tevekenysegenek az erteke nemigen növekszik. Az USA latszolagos gazdasagi növekedeset Kina, a Közel-Kelet, ertekpapirpiaci sumakolas, fedezetlen penzkibocsatas, adossag vilagmeretü szetszorasa, ... illetve jelenleg az USA kormanya finanszirozzak. 

 

Ennek ellenere a vilag szamara fontos, hogy az USA ne döljön össze, mert a kialakult vilaggazdasagi rendszerben ez fatalis lenne.