SNAKe Creative Commons License 2010.01.05 0 0 696
Akkor elmondanám nálunk ez hogy működött. (építőipar ~ 1990- ~2004)

1. Ügyfél igényének felmérése
A gazdám nem nagyon szaladgált munka után, jellemzőbb volt, hogy a megrendelők hívták, tehát inkább ölébe pottyant.
Ezek után az esetek nagy részében a gazdám kiment a helyszínre és megbeszélte a részleteket a megrendelővel. Persze több mindent elhallgatott, mert ugye akkor nem kapta volna meg a melót. Ezekre az elhallgatott dolgokra általában már csak akkor derült fény, ha már folyamatban volt a meló, és mivel a gazda csak ritkán látogatott a helyszínre, így a melósokat basztatták miatta a kundschaftok.
2. Idő és munkaterv kidolgozása
Gazda: " na mi van? Még nincs kész? Pedig már itt vagytok vagy 20 perce"! :))
Vevő:" X úr azt mondta, hogy sitty- sutty kész lesz, mit szüttyögnek még mindig itt?"
3. Anyagbeszerzés
Valamelyik melós beül a 25 éves szolgálati teherkocsiba, aminek ezer baja van, és elmegy a legközelebbi tüzépre. Pénzt persze kap a vásárláshoz.
4. Munka elvégzése
Ilyenkor nem jön a gazda csak este, hogy leszúrhasson, hogy milyen keveset csináltunk. Vidéki munka esetén nem ritkán előfordult, hogy 1 hétig nem is láttuk.
5. Minőségellenőrzés
Gazda telefonban:" minden ok? Akkor pakoljatok össze, menjetek a következő helyszínre, tulajnak mondjátok meg, hogy este jövök vagy felhívom"
6. Számlázás
Ez kicsit vicces, szerintem te nem ebben az országban élsz. :))))
Szóval amit lehet, azt számla nélkül.
7. Reklamáció kezelése
Gazdát telefonon hívják, hogy valami nem ok. Gazda továbbpasszolja a lasztit a melósoknak: "Géza, menj ki Y helyszínre és kérdezd meg mi a bánat bajuk van. Vigyél néhány szerszámot is, hátha meg tudod mindjárt csinálni"


Telephely: ha egy lakótelepi lakás annak számít, akkor igen :))
géppark: ez valóban húzós tétel szokott lenni, és ugye néha el is lopják, de szerencsére vicaverza lehet a piacon lopott masinákat kapni, ami viszonylag jutányos.

Egységes arculat: nálunk ez kimerült a munkaruhában, ami valóban szintén pénzbe kerül.
Szájhagyomány, visszatérő ügyfelek: Nos, ez kulcsfontosságú dolog, mert ismeretlenül nem nagyon kap senki sem munkát, így a legjobb a bejáratott helyekre visszatérni. Természetesen ez nagyrészt az elvégzett munka minőségén múlik, tehát nagyban függ a melósoktól. Ha ócska munkát végeznek, akkor nem nagyon hívják vissza a céget, vagy csak közbeszerzéses- pénzlopós projektekhez.

portfolio: elviszi a leendő megrendelőt egy-két olyan elkészült melóhoz, ami jól sikerült.
Konkurencia analízis: ismeretlen cégnél működik, ismerős konkurenciánál viszont megbeszélik, hogy nem rúgnak egymás alá.

Nagyjából ennyi.
Ebből a verkliből szerencsére már 5 éve kiszálltam


Előzmény: no_holy_shit (689)