SiriusBlack Creative Commons License 2010.01.02 0 0 23

azt sem érdemes megfontoláson kívül hagyni, hogy az ember az egyetlen (alighanem) olyan állat, amelyik a reproduktív korán kívül akár még egyszer annyit élhet.

ez azt is jelenti, hogy evolúciós szempontból elhanyagolható a paleolit táplálkozás előnye, merthogy szaporodóképes korig gyakorlatilag minden ember elél. viszont az életminőség szempontjából nagyon nem elhanyagolhatóak az előnyök.

 

én azért kicsit pontosítanám a zanzásított meghatározást. merthogy nem csak a gluténmentes ez a kajálás. hanemminden gyorsan felszívódó szénhidráttól is mentes. azaz nem csak a búza,rozs,árpa nem engedett, hanema rizs a burgonya, a zab sem. és a tejtermék sem. a sajtot meg az icipici mennyiségű zabkorpát a szendi féle verzió engedi csak, viszont eléggé jól alátámasztja ezt az engedményt, hozzátéve, hogy nem napi szinten, és csak kis mennyiségben.

 

egyszerűbb a "mit lehet" meghatározás.zöldség (kivéve a hüvelyeseket meg a paradicsomot) , gyümölcs, hús, hal, olajos magvak, de az nem mind.

 

és lényeges a vitaminpótlás. nem az itthon meghatározott napi szükséglet alapján.+ az omega3.

 

itt is fogjuk látni, hogy akiknek nincs semmi bajuk, azok szívesen fikázzák az ilyen táplálkozást (meg az összes egyéb diétát, egészségmegőrző praktikát) de akiknek valamilyen bajuk van és rájöttek, hogy nem mindig segítség az orvos, azok máshogy állnak hozzá. én jó ideje így eszem, csak nem hívtam paleolitnak. megoldódott tőle a súlyprobléma, a cukorbetegség minimalizálódott, aktívabb lettem, és az egész evésmizéria eltűnt.

 

én abszolút megalapozottnak tartom. a szendi könyvet meg egy kitűnő ismeretterjesztő munkának (kivonva belőle némi sértettséget, és valamennyi ismétlést. bár az ember így meg is tanulja a végére. amúgy a sértettség is érthető, csak nem tartozik oda. a fősodorral szembe menni  sose könnyű.)