pucros Creative Commons License 2010.01.01 0 0 9
Nem vagyok biztos benne, hogy a Természetgyógyászat a helyes kategória a paleolit táplálkozás számára. Talán határeset.
Annyiban igen, hogy a "vissza a természethez" elvvel harmonizál, illetve hogy a hivatalos orvoslástól független.

Nem független viszont a tudománytól, sőt, igen kényes a tudományos megalapozottságra.

Az alapelv az evolúció. Vagyis, hogy a "mi a jó az emberi szervezetnek" kérdésre az ismert emberi szervezet analízisénél többet mond az ember evolúciós múltjának ismerete plusz az az elv, hogy amihez régebben alkalmazkodtunk biológiailag, az inkább való nekünk.

Ez máshol is felmerül, csakhogy míg a legtöbben növényevő múltat feltételeznek, vagy arról beszélnek hogy vannak vadász-halász illetve gyűjtögető ősökre hajazó típusok és ennek megfelelően van akinek a húsevés a jó de a többi meg legyen vega, a paleolit eszme az utóbbi néhány ezer év mezőgazdasági kultúráját teljes tévedésnek tartja, és egy nyers zöldség-gyümölcs, hús, telítetlenzsír piramist javasol. A fő ellenségek a tej, a glutén és általában a magas szénhidrátterhelés.

Színfolt a hivatkozás az egyébként vitatott vízimajom-elméletre, miszerint az ember evolúciós múltjában lett volna egy hosszabb Hany Istók-periódus, melynek emlékére a halolaj a mai ember számára is valóságos életelixír.

Eredetileg egy Cordain nevű illető a paleolit táplálkozás nagy nemzetközi guruja, magyarok számára Szendi Gábor teszi emészthetővé - és ez nemcsak fordítást jelent, hanem tompítást, továbbfejlesztést is. Szendi a mindig mindennek mániákusan utánanéző ember, aki minden egyetértése mellett sem elégszik meg pusztán az evolúciós elvvel, hanem megköveteli, hogy a jelenlegi embereket vizsgáló kutatások támasszák alá az állításokat. Ezért ő engedményeket ad az "ortodox paleo" elvek alól, de talán tesz is hozzájuk valamicskét.

Lektintilalom, ami a hüvelyesek (babok, lencsék, amerikai mogyoró) kizárását jelenti (mert a lektin áteresztővé teszi a bélfalat ezért emésztetlen fehérjék szívódnak fel) és hogy az omega zsírsavaknál ügyeljünk az omega3/omega6 arányra valamint a forrásra.

És jön még hozzá az, hogy egyáltalán, együnk keveset, legyünk egy állandó enyhe éhezés állapotában, szedjünk különféle vitaminokat és ásványi anyagokat a hivatalosan ajánlottnál nagyobb mennyiségben, ügyelve ebben is bizonyos korlátokra.

Az egész elsősorban azoknak jó, akik már közelednek életük derekához és(/vagy) jönnek az egészségügyi problémáik. Allergiák, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma áldozatai sokat profitálhatnak az étrendből.

Biztos kihagytam valamit, de röviden ennyi. Szendi szerint neház abbahagyni a paleolit táplálkozást, mert a szervezet ezt pavlovi erejű büntetéssel sújtja. Különösen ha valaki azért kezdte el, mert valami konkrét baja volt. Ugyanakkor nem nehéz betartani a szabályokat, más, mint a nyugati világban "normális" étrend, de könnyen megszokható (persze ha valaki addikcióval indul, az más, de az olyan embernek bármi is nehéz lenne).