freex Creative Commons License 2009.12.30 0 0 12536
Na ebben igazatok lehet, mármint hogy az izzó nem bírja sokáig zárt térben. Igazából az lenne a jó, ha sűrűn kellene cserélni, de olyan gondom nem lesz:) Arra gondolok, annyit nem fog fújni a szél:(
Nem is tudtam, hogy létezik 12V/100W-os pákabetét. Pedig én is gyerekkorom óta forrasztgatok, de valahogy mindig 24V/50W-os Weller cucc jut eszembe.
Még egyenlőre tesztelem mi az a terhelés, amit konstatsként ráakasztva a szélkerékre el tud indulni kis szélben is, de 100W tuti sok neki. Próbáltam ráakasztani halogén izzó egyik szálát, de kis szélben nullára lefogta, tehát már az 50-60W is sok neki. Csak megint ott tartok, hogy várom a szelet, de mint általában nagy ívben tojik rám...
Lehet valami áramkört kéne kreálni, ami lenge szélben 12V felett akkut tölt, ha felmegy a töltőáram átkapcsolja a fűtőbetétre. Még valami pwm áramkörrel is lehetne játszadozni, hogy ne kapja direktben a 100W fűtőbetétet a szélkerék, de annyira nem akarom elbonyolítani, minél egyszerűbb, annál biztosabb a működés.
A legtutitbb az lenne, ha csinálnék vagy csináltatnék egy olyan szélkereket, ami direktben akkora feszt csinál, amivel a bojlert lehetne fűteni. Kis szélben csak akkora feszültséget adna, hogy a bojler fűtőbetétje nem terhelje túl, aztán ahogy nő a szélsebesség, nő a termelt feszültség is, de nyilván a szélben lévő teljesítmény is, így a nagyobb teljesítményfelvételt a szélenergia már tudja biztosítani.
Előzmény: erbe (12532)