Törölt nick Creative Commons License 2009.12.29 0 0 topiknyitó

A kérdéses algoritmussal titkosítják 1988 óta a GSM hívásokat, de a múlt héten, egy négynapos hacker konferencián feltörték a kódot. A Chaon Communication Congress nevű rendezvényen egy Karsten Nohl és 24 társa egy "kódkönyvet" is közzétett, amely nem más, mint egy hosszú bináris kód, amely szükséges a GSM-hálózaton bonyolított hívások dekódolásához. (A "könyv" azóta persze a nagyobb torrentoldalakra is felkerült.) Biztonsági szakértők szerint a nagyobb vállalatoknak és az állami szervezeteknek érdemes felkészülniük rá, hogy fél éven belül az elméleti veszély számukra gyakorlativá válik.


Bár a GSM Szövetség szerint a technológia sajátosságai miatt még így is igen sok időbe telhet megfejteni egy-egy hívás titkosítását - például mert egy átlagos hívás egyetlen beszélgetés alatt átlag 60 frekvencián ugrál -, a kódtörő Nohl arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani "áttöréssel" immár bárki számára elérhető a technika, egy hívás megfejtéséhez pedig csupán pár óra kell majd.

A jó hír az, hogy már csak egy ideig kell aggódni, ugyanis a szolgáltatók a 64-bites A5/1-et hamarosan lecserélik a két éve fejlesztett, 128-bites A5/3-ra, amely bár csak egy kisebb módosítást jelent a jelenlegi kódhoz képest, de mégis bőven elég ahhoz, hogy újabb időbe - évekbe - teljen megfejteni.