diagnet Creative Commons License 2009.12.28 0 0 7550
Estét.

Így karácsony alatt volt időm letesztelni azokat a kazán/égés módosításos megoldásokat amikkel itt az elmúlt hónapokban előrukkoltatok.
Gondolok itt a pillangószelepes, lemezzel reteszelős dolgokra.
Nemtudom, hogy egyeseknek hogy sikerült, de azt tapasztaltam,hogy minden környezeti viszonyhoz (hőmérséklet/szél), tüzelőanyag fajtához és annak nedvességtartalmához más és más huzatszabályozó és primer-szekunder levegő beállítás szükséges.

Pl nem értem ,hogy akik szénnel és fával használják vegyesen, hogy állítják be hogy ne okádja a füstöt a széntől és a fa is rendesen égjen?
Megcsinálam a 3 táskás totya-klón lemezkazánomat olyan füstjáratosra, hogy a lehető leghosszabb utat tegye meg a láng-füst, mire a kémény csatlakozáshoz ér.
Száraz bútorlappal szépen működött , levegőt teljesen elzárva, teljesen nyitott kémény pillangó szeleppel pont annyít szívott ,hogy pont a kazán közepében égtek a füstgázok, pár bútorlappal brutális teljesítményt értem el. Aztán elfogyott a pozdorja lap és újra elkezdtem akác+szénnel használni, ami úgy lerakódott a tűztértől a kéményig, hogy úgy néztek ki a belső felületek mintha bundával béleltem volna.
Pedig adtam neki több levegőt és lengyel extra fekete szenet használok.

Ez úgy oldódott meg, hogy az összes terelőlemezt ki kellett vennem és a kéményt féktisztító spayvel (benzin+acetát) kiégettem. Nemsok hiányzott a teljes eltömődéshez...

Nézegettem a solid plus kazán belső szekzetetét, ilyen körülmények között az is eldugulna, de legalább viszonylag egszerű tisztítani, főleg hogy a láng eléri a felső rostélyokat.
Egy olyan kazánnál ahol a tüzelőanyag és legfelső táska között több mint 1m-t kellene megtenni a lángnak mégis hogyan kell lezajlani az öntisztulásnak?