zbigniew Creative Commons License 2009.12.27 0 0 88

A Négysáncverseny története I.

 

A II. Világháború utáni első években a Nemzetközi Síszövetség /FIS/ még nem engedélyezte a német síugróknak, hogy nemzetközi versenyeken vegyenek részt, így alternatív megoldásokon gondolkoztak. Partenkirchenben a tradicionális újévi síugró viadalon is csak németek indulhattak 1946-48 között.

Aztán amint a Német Síszövetség /DSV/ újra felvételt nyert a FIS-be, 1949 jan. 1.-én újra nemzetközi mezőny részvételével rendezték meg a versenyt.

Végül hosszas egyeztetés után 1952-ben Innsbruckban írták alá a Német-Osztrák ugrótorna alapító okiratát!

Eredetileg 3 versenyből állt a sorozat, a partenkircheni újévi verseny mellett két osztrák helyszínen, Innsbruckban és Bischofshofenben indultak a turné résztvevői, de a németek panaszkodtak az osztrák túlsúly miatt, így került az német-osztrák határon lévő Oberstdorf a programba 4. sáncként!

A szervezők dolgát nehezítette, hogy ekkor még vízumkötelezettség állt fenn a két ország között és persze még hóágyúk sem voltak, így a hóról is nehezebb volt gondoskodni, az eredményeket is csak 1962 óta regisztrálják számítógépekkel!

Az első Négysáncverseny lett az utolsó, melyet nem két évben rendeztek, mert csak 1953 jan. 1.-én kezdődött el. Garmisch-Partenkirchenben már 1921-től megrendezték az újévi ugrást, így ez lett a nyitóverseny, melyen 6 nemzet ugrói képviseltették magukat, közülük a legjobb német és osztrák ugrók mellett még 4 svéd, 3-3 norvég és svájci, valamint 5 ugró vett részt Szlovéniából.

A versenyen 20 ezer néző előtt egy oslói fodrász, Asgeir Dölplads győzött 78,5 és 81 m.-es ugrásokkal az osztrák Sepp "Bubi" Bradl /1. fénykép/ előtt. Viszont az összetettet Bradl, mint a turné legkiegyensúlyozottabb versenyzője nyerte, vagyis ő vonult be a sporttörténelembe a turné legelső győzteseként!

A következő szezontól kezdve azonban nem itt, hanem Oberstdorfban kezdődött a torna és így kialakult az azóta is állandó menetrend.

Az első évtizedekben kisebb változások azért akadtak, így 3-szor /1956, '61, '62/ is Innsbruckban volt a 2. állomás /még az óévben/, egyszer (1971/72) helyet cserélt Oberstdorffal. Volt olyan próbálkozás, hogy az NDK-t is bevonják a sorozatba, azonban ezt kétszeri nekifutásra is az idő ill. a külföldi résztvevők vonakodása akasztotta meg. A keletnémet felvezetés ugyanis karácsonykor lett volna.

2007/08-ban a torna történetében először lett Háromsáncverseny, ugyanis az innsbrucki futamot a szél miatt teljesen törölni kellett, a pótlásra pedig Bischofshofenben kerítettek sort. Törlés történt már 1956-ban is, akkor azonban egy negyedik helyszínen, Halleinben pótolták a bischofshofeni ugrást!

A Négysáncverseny hamarosan népszerű lett a nézők és a versenyzők között is, 1956-ban az újévi versenyről már a német közszolgálati televízió, az ARD is közvetített! Az első évtizedben még nem volt egyértelmű egyik ország dominanciája sem, az NDK-s Helmut Recknagelnek /2. kép/ azonban sikerült a duplázás!

1958-ban és egy évvel később is nyert, a sorozatban 3. győzelem pedig egy politikai huzavona miatt nem jöhetett össze.

1959/60-ban nem engedélyezték, hogy felhúzzák az NDK zászlóját /mivel az országot Németország és Ausztria nem ismerte el/, így a keletnémetek hazamentek! A problémát egy évvel később úgy oldották meg, hogy nem az országok, hanem a versenyzőket indító klubok zászlóit vonták fel, Recknagel pedig újra győzött!

A 60-as években a skandinávok taroltak, 1962-től 8 éven keresztül vagy finn, vagy norvég volt a végső győztes.

A norvég Björn Wirkola /3. kép/ egymásután 3-szor tudott győzni 1967 és '69 között! A 70-es években az NDK-s ugrók uralták a mezőnyt, 5-ször adták a keletnémetek a győztest. 1979-ig, az összetett VK bevezetéséig önálló versenysorozatként működött a Négysáncverseny FIS Race néven!

A 80-as évek egyik nagy sztárja is NDK-s, a 3-szoros olimpiai bajnok Jens Weißflog /4. kép/ volt, mellette kitűnt a mezőnyből Matti Nykänen is!

Az 5-szörös olimpiai bajnok finn és Weißflog 2-2-szer nyerte meg a versenyt.

Míg Nykänent az alkohol levitte a sísáncokról, addig utóbbi később egyesített németként is villogott, '91-ben és '96-ban is a legjobb volt!

Weißflog 4. Négysánc aranyát a mai napig legidősebb síugróként, közel 32 évesen szerezte!