Atom-anti Creative Commons License 2009.12.26 0 0 9
A feje fáj, "görcsölnek az agyerek" (főleg a tarkójánál), ahogy ő mondja. Emellett gyengének érzi magát, a végtagjait is, néha hányingere van, hőgutája. Vérnyomása mozgásra (ha csak felül, feláll, vagy wc-re megy) nagyon megemelkedik (vérnyomáscsökkentő nélkül 190-200/110-ig elmehet (ilyenkor nem görcsölnek az egyerei, hanem fáj a feje és szédül). Amikor lefekszik, akkor perceken belül leesik 120-130/80-85-re. De a vérnyomása a mozgással nincs mindig összefüggésben. Néha csak úgy fekvő állapotban is megemelkedik magától, főleg reggel, vagy este, ha nem szed vérnyomáscsökkentőt, akkor néha 170/100-ig is elmehet nyugalmi állapotban. A vérnyomáscsökkentő (3 félét is szed) sokszor nem is használ, mert már nem áll be a vérnyomása normál értékre. A rosszulléte sincs összefüggésben a vérnyomásával, normál értéknél is jelentkezik. Persze egész nap fekszik, olyan gyenge, hogy a wc-ig alig tud eltoporogni.

Korábban, fél évvel ezelőtt ilyen baja nem volt. 53 éves. Rendszeresen sportolt, családjában nem volt magas vérnyomás, a vérnyomása mindig a 120-125/80-85 volt. Nem túlsúlyos, sovány.

Több, mint 3 hete műtötték. Egy műtéttel egy jóindulatú, de nagyon nagy méretű myomát távolítottak el, két rosszindulatú kisebb hólyagtumort, és a petefészkeket (ez utóbbit nem magyarázták el miért). Szövettan még nincs kész. Ahogy épült fel a műtétből, úgy jött vissza a műtét előtti rosszullét. A tünetek a jelentkezésüktől fogva, fél éve, egyre csak rosszabbodtak. Mikor a műtétből lábadozott, nem jelentkeztek jellegzetesen, de lehet az egyik rosszullét elnyomta a másikat és a vérnyomását sem mérték egy ideig. A műtét utána 5. napon, hosszas fekvés után 170/100-at mértek, és akkor már kezdett újra visszajönni a rosszullét. A műtét előtti kivizsgáláson, amikor a tumorokat is találták, még a vesefunkciót nézték, de az rendben volt.

Minap az egyik ambuláns neurológus orvos gyanakodott a mellékvesekéreg hormontermelési rendellenességére, de konkrétabbat nem mondott. Nem voltam bent, csak míg anyum bent volt az ambulancián, az orvos megnézte a vérnyomását nyugalmi állapotban, és mozgás után is (tapasztalta a nagy ingadozást). Majd tanácstalanságában felhívta néhány kollégáját, aztán Dr. House módra ezt sakkozták ki. De konkrétabbat állítólag nem mondott, hogy melyik hormon, és hogy nem termelés, vagy túltermelés esete forog-e fenn. Érdemi vizsgálat nélkül vaktában találgattak. A neten utánaolvasva a tünetek alapján nem Cushing és nem Addison, hanem Conn-betegség (elektrolitszintet szabályozó hormon túltermelése), magyarázná az összes tünetet, de a vér K szintje nem csökkent állítólag a vizsgálat szerint (Na is rendben van), de egyrészt elég kóklerek csapták össze a vizsgálatot, de az is lehet, hogy tényleg nem ez a baja. Hormonvizsgálatot meg majd csak januárban tudnak végezni.
Előzmény: Pantográf (8)