zbigniew Creative Commons License 2009.12.24 0 0 81

Ma hunyt el két éve Reinhard Heß...!

 

1945 jún. 13.-án született a keletnémet Lauschában.

Szülei, August és Elsa az üvegiparban dolgoztak, húga, Waltraut igen fiatalon, 9 évesen hunyt el egy agyműtét következtében.

Reinhard 12 évesen lett síugró, akinek példaképe Helmut Recknagel volt.

1959-ben megnyerte korosztályában az oberhofi "Deutsche Sportecho Cup" elnevezésű versenyt. 15 évesen a német Torna- és Sportszövetség ösztönző rendszer keretén belül látogatta a Gyermek- és Ifjúsági Sportiskolát Zella-Mehlisben.

18 évesen tagja lett az NDK utánpótlás csapat keretének, majd 1964-ben ifjúsági bajnok lett Johanngeorgenstadtban.

1965-ben azonban be kellett fejeznie aktív síugró pályafutását egy hátfájás miatt.

A leghosszabb távolság, amit pályafutása során elért az 112 m. volt Oberhofban.

Reinhard Heß 1968-tól élt házasságban feleségével, Reginával, akitől 1972-ben lánya született /Tina/.

Heß ezután Lipcsében diplomát szerzett a Német Testnevelési Főiskolán, majd tornatanárként dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Sportiskolán Zella-Mehlisben, később pedig vezetőedzőként az S.C. Motor Zella-Mehlis csapatában.

1988-ban a síugrás vezetőedzője lett a Keletnémet Síszövetségben.

Az első szezonjában (1988/89) a Lahti VB-n irányítása alatt Jens Weißflog normálsáncon arany-, míg nagysáncon ezüstérmet szerzett!

A berlini fal leomlása után munkahelyet váltott és a Német Síszövetség /DSV/ tagjaként 1990-ben a B-keret felelős trénere lett.

A német síugrók 1993-as faluni VB-n való leszreplése után Heß-t az akkori sportigazgató, Helmut Weinbuch a nemzeti csapat vezetőedzőjének nevezte ki Rudi Tusch utódjaként. Heß legnagyobb érdeme az volt, hogy egységesítette a korábbi években eredményes kelet- és nyugatnémet síugrókat, emellett új képzési módszert vezetett be, így J. Weißflog arany- és D. Thoma bronzérmével, valamint a csapatarannyal óriási sikert aratott az 1994-es lillehammeri Téli Olimpiai Játékokon!

Weißflog és Thoma visszavonulása után Heß fedezte fel Martin Schmittet és Sven Hannawaldot, akiket világbajnoki címekhez, olimpiai érmekhez és Világkupa győzelmekhez segítette. Heß edzői pályafutásának csúcspontja volt, mikor 2001/02-ben Hannawald mind a 4 versenyt megnyerve szenzációs győzelmet aratott a Négysáncversenyen! 2002 ápr. 5.-én ahol élt, Suhlban, 2003-ban pedig szülővárosában, Lauschában is a város díszpolgára lett!

2003-ban, a predazzói VB után le kellett mondania, mert nagy sikerrel eltöltött edzői pályafutása alatt először fordult elő, hogy jelentős versenyen érem és eredmény nélkül térjen haza a német csapat!

Utódja az akkori segédedzője, valamint Hannawald személyi trénere, Wolfgang Steiert lett. Heß edzői időszaka alatt fejlődött a legtöbbet a német síugrás, mely ezen idő alatt a média legjelentősebb téli sportja lett, az RTL a "Téli Sportok Forma-1-eként" reklámozta a síugrást Heß Hannawald és Schmitt után a síugrósport legnépszerűbb személye lett, akit "aranyművesnek" és "zászlós embernek" is neveztek! Ő egyike volt azon kevés edzőknek, aki már életében legenda volt!

Heß visszavonulása után a DSV-ben vezetőedzők főnökeként tevékenykedett, ezenfelül dolgozott még az ARD televíziónál is, mint társ szakkommentátor.

 

Összes érme edzőként /egyéniben-csapatban/:

                                    arany  ezüst  bronz

- Olimpia /egyéni/            1         1         1

- Olimpia /csapat/            2         1          -

- VB /egyéni/                    2         3         1

- VB /csapat/                    2         1         2

- Sírepülő VB /egyéni/      2         2         1

- Sírepülő VK                    4         -          1

- VK /egyéni/                   65       44       41

- VK /csapat/                    2          3         8

- GP /egyéni/                    4          2       10

- GP /csapat/                    1          -         3

- Északi turné                   1          1        3

- Négysáncverseny           2          3        3

- Összetett VK                  2          5        -

- Nemzetek Kupája /VK/   1          1         3

- Nemzetek Kupája /GP/   -           1        1

2006 elején betegedett le, ő akkoriban így nyilatkozott erről:

  "Sosem voltam az egészség mintapéldánya, ritkán betegedtem meg, azonban mikor megkaptam a diagnózist megdöbbentő volt számomra! Azt mondták az orvosok a hasnyálmirigyrák kemoterápiával kezelhető és talán ez már valami..."

Heß, aki egész életét a síugrásnak szentelte elfogadta helyzetét, elviselte a súlyos fájdalmakat, 23 hónappal a diagnosztizálás után viszont abbahagyta a kemoterápiás kezelést, letett a gyógyulásról és 2007 karácsony szentestéjén családja körében hunyt el 62 éves korában a bad berka-i központi klinikán!

 

In memoriam Reinhard Heß:

http://www.youtube.com/watch?v=xnLawjfEH8A&feature=related