Kedves Levelezőtársaim!
Amikor tegnap azt jósoltam, hogy nálunk minden ostobaságra akad vevő, titokban azt reméltem, hogy tévedek, borúlátó próféciám nem válik valóra. Sajnos igen. Ma is kaptam üdvözlőlapot. Hazánk egyik városában adták fel. Egy meglehetősen csúnya, pikkelyszerű mozaikokból álló karácsonyfa-dísz csillag alatt a következő felirat szerepel:
Kellemes ÜnnepeketT
Season's Greetings!
A címzésre szolgáló oldalon pedig:
származási hely: Magyarország és a gyártó fővárosi kft. neve, pontos címe. (Irányítószám, utca, házszám. Két vonalas telefon száma.) A címet azért nem írtam ide, mert nem akarok a cégnek reklámot csinálni. Szerintem nincs különösebb meggondolás az üdvözlő lap ilyetén felirattal való ellátásában. Ami kissé furcsa, hogy idegen nyelven csak angolul szerepel az üdvözlés
Szintén ma olvastam róla, így értem, hogy a lap előállítója tulajdonképpen azt az amerikai kezdeményezést utánozza, mely a karácsonnyal kapcsolatos vonatkozásokat szeretné kiirtani. Ennek egyik módja a Merry Christmas! helyett alkalmazott Season's greetings! (Szezonális üdvözlet.) Megjegyzem, hasonló okból keletkezett a Mikulás helyett bevezetett Télapó elnevezés.
Most az Amerikai Egyesült Államok néhány városa elrendelte, hogy a közterületeken felállított karácsonyfákat holiday tree-nek, tehát ünnepi fának kell nevezni.
Összefoglalva: fenntartom az előző bejegyzésben kifejtett véleményemet. Maradjunk meg az elődeink által használt "karácsony" szó mellett, melyhez képzetünkben bensőséges hangulat, a család, a békesség és sokunknak a hit fogalma is járul. Kívánjunk " Kellemes karácsonyi ünnepeket", vagy aki úgy érzi, kívánjon "Áldott karácsonyt" embertársának. Én mindkettőt örömmel fogadom.
A "Szezonális üdvözlet"-nek viszont nem tudtam igazán örülni.
Tisztelettel:
Gál Zoltán