NeomatiK Creative Commons License 2009.12.14 0 0 10935

Sziasztok!

 

Számítások idejével kapcsolatos kérdésem van.

 

Egy munkalapon van egy A oszlop kb 300 számmal. Aztán mellette ebből az A oszlopból számoló 300 oszlop, (legyen a neve táblázat_1).  Ennek a 300 oszlopnak van egy összesítője, ami egy változótól függően egy adattábla -ba köpi ki az eredményeket, 180 különböző esetre vizsgál és ennyi eredmény is ad. Legyen a neve adattábla_1.

Ennek a számításideje volt kb 3:15 perc.

 

Más kritériumok mentén ugyanezen A oszlopi számokat alapulvéve ugyanezen a lapon egy 650 oszlopból álló táblázat van, legyen a neve táblázat_2. Ebből a táblázatból számol az ehhez tartozó adattábla, ez 75 esetre vizsgál. Legyen a neve adattábla_2. Ennek a számításideje volt kb 2:45 perc.

 

 

Eredetileg úgy történt hogy először csak az adattábla_1 létezett.

 

Aztán megkreáltam az adattábla_2-őt. Amikor ezzel számoltam, akkor az adattábla_1-ben az adattáblás függvényt kitöröltem, tehát akkor az adattábla_1-et nem számolta program, emiatt is tudott az adattábla_2 számításideje 2:45 perc lenni. (***megjegyzés ehhez lentebb)

 

Aztán most többször 300db számmal (de mindig 300 számból álló csoportokra bontva) kellett feltöltenem az A oszlopot és emiatt megint az adattábla_1-et kell használnom. De előtte az adattábla_2 függvényét töröltem, hogy az a számítás ne vegyen el időt, mert arra most nincs szükség.

 

A számolás úgy van beállítva, hogy "adattáblák kivételével automatikus". Tehát F9-re indul az adattáblás számolás.

 

Igenám, de kb 8 percre jött ki az adattábla számolás ideje (annak ellenére, hogy adattábla_2-t nem számolja) a 3:15 perc helyett.

 

***megjegyzés kifejtése: amikor az adattábla_2-t számolta 2:45 perc alatt, akkor csak az adattábla_1 függvénye volt törölve, de a táblázat_1 megmaradt, ennek ellenére volt csak 2:45perc az adattábla_2 számolási ideje.

 

 

Az a gyanúm, hogy a számoláskor a táblázat_2-ben a 650 oszloppal csinál valamit, újraszámolja.

Próbaképp kitöröltem ezt a teljes táblázat_2-t, akkor az adattábla_1 számolási ideje a 3 perc környékire állt vissza.

 

Remélem, érthető volt a leírás :))

 

Szerintetek, hogy tudnám megcsinálni, hogy törlés nélkül a normális idő alatt számolja ki az adattábla_1-et?