sonderangebot Creative Commons License 2009.12.11 0 0 213
Valódi politikai bumerángnak bizonyult Franciaországban a Nicolas Sarkozy által – Eric Besson nemzeti identitás- és bevándorlásügyi minisztere révén – egy hónapja kezdeményezett „népi vita” a francia nemzeti identitásról. A dolog lényegében egyszerű választási kampány-manővernek indult a regionális választások előtt: célja a munkanélküliség megállíthatatlannak tűnő növekedéséről, a politikai botrányokról való figyelemelterelés volt a jobboldalnak mindig kedvező „nemzeti kérdések” előtérbe helyezésével. Aztán a dolog komolyra fordult.

Persze tudni lehetett előre, és a dolog politikai célja is ez volt, hogy a nemzeti kérdésekről, nemzeti identitásról politikusok által szervezett viták mindig a nemzet megosztásához vezetnek, hiszen alig elképzelhető, hogy ezekben a kérdésekben teljes nemzeti konszenzus legyen. Sarkozynek is ez volt a célja a dologgal: egyrészt persze elbizonytalanítani a baloldalt, másrészt visszacsábítani a szélsőjobboldalhoz lassan visszaáramló szavazókat (Sarkozy 2007-es, az elnökválasztásokon való győzelmét elhozó tábora nagyjából egynegyede – a felmérések szerint – „Le Pennel értett egyet, de Sarkozyre szavazott”, mert előbbit esélytelennek tartotta a győzelemre).

Már a vita kezedetén is komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy helyes-e, ha egy ilyen súlyú ügyben a kormány – a rendőri prefektúrákon lebonyolított – vitákat szervez, vagy mennyiben tekinthető a dolog egyszerű politikai számításnak (a franciák háromnegyede vélekedik így). Aztán egy idő után valósággal elszabadult a pokol. Egyes források szerint prefektúrákra postán, vagy interneten beküldött „állampolgári hozzszólások” egynegyedét nem is lehet közzétenni tömény rasszizmusuk miatt, a szélsőjobboldali Nemzeti Front egyértelműen kisajátította magának a vitát és egyre jön fel a közvéleménykutatásokban, míg a svájci minaret-ügy teljesen egyértelművé tette a kérdést: valójában nem a francia nemzeti identitásról van szó, hanem a bevándorlásról és különösen az iszlám jelenlétéről.
...
Az iszlámmal játszadozik a francia jobboldal


Na, lehet hát bezzegelni. :)