zbigniew Creative Commons License 2009.12.10 0 0 70

Bár nem síugrás, de érdekes...!

 

A 2005 dec.-ében elkészült Dubai Ski Arena olyan síkomplexum, mely egyedülálló módon a sivatagban épült fel sok más híres építménnyel együtt. Néhány adat róla:    Az aréna 85 m. magas, ami kb. 25 emeletnyi magasságnak felel meg.

5 különböző pályát lehet használni, amelyek közül a leghosszabb 400 méteres.

1500 ember szórakozhat egyszerre a létesítményben, melyben bem csak húzóliftek, hanem 4 személyes ülőliftek is szállítják a síelőket. Az alpesi érzést imitálva a dekoráció teljesen a hegyi hangulatot próbálja visszaadni és ennek szellemében a

leghosszabb pályát is olyan kanyarral tervezték, hogy fentről ne lehessen látni az alját. A kétórás jegyért kb. 7000 Ft-nak megfelelő összeget kell fizetni, amelyért tetőtől talpig bérelt síruhába öltöztetik és a felszerelés ára is benne van a jegyben.

A sivatagi körülmények közt komoly feladat volt a levegő hőmérsékletét a megigért fagypont alatt tartani állandóan, nem beszélve a 22500 négyzetm.-nyi (kb. három focipálya) hó előállításáról és pótlásáról. 6000 tonna havat terítenek szét a csarnokban és a hó vastagsága 50 cm. - a "völgyben" és a "csúcson" is.

Az aréna abban a tekintetben is érdekes, hogy nem egy különálló építményről van szó, hanem egy bevásárlókjözpont, a Mall of Emirates egyik része, mely a legnagyobb plázák közé tartozik a világon. Az eltelt időszakban a sícsarnok Dubai egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságává nőtte ki magát, melyet egyértelműen bizonyít a látogatók magas száma!