vektor Creative Commons License 2009.12.08 0 0 topiknyitó
Manapság a csapból is az folyik, hogy dolgozz az interneten. Ennek állítólag legnagyszerűbb megvalósítása a Google Docs, ami mellett persze sokféle más jó szolgáltatást is kapsz, hogy a GMailről ne is beszéljünk.

És itt jön a de: mi van, ha holnap arra ébredsz, Google Docs dokumentumaid eltűntek, levelezésed a múlté és minden bejegyzésed, a naptár teendőktől a képgalériákig, az enyészeté? Mondják, "mentettél volna!"? Valóban, tehát bárhol vagyok és használom ezeket az igazán nagyszerű szolgáltatásokat, még pluszban egy backup egységet vigyek magammal, hogy offline is mindig "áptudét" legyek? Igen, ez megóv, de ez nem minden.

Miért is használtam Google Docst? Hát elsősorban azért, mert bárhol megnyithattam dokumentumaimat, egyszerűbb volt bejelentkezni, mint ftp-zni, aztán a Word vagy Excel verziókkal szórakozni vagy épp nézni, hogy itt nincs is Office a gépen. Igen, amúgy a szolgáltatásai minimálisak, de általában egyszerűbb beírásokhoz épp elég. Így használtam is szorgalmasan, ahogy leveleztem is szorgalmasan és csinosítottam a képgalériámat a picasában. Jó volt minden.

Aztán jött az a nap, amikor nem tudtam bejelentkezni. Elfelejtettem volna a jelszót? Nem, nem felejtettem el, több éve használom. Oké, feltörtek? Levél a supportnak. Support visszaválaszol: tudok ám új fiókot is regisztrálni. Oszt' jónapot.

Igen, igen, nem volt mentésem. Hittem a Google nagyszerű szolgáltatásaiban. Most is azt gondolom, csak úgy nem vész el az accountom náluk. Ők elegánsan és szó nélkül töröltek. Ezentúl ohne Google. Megpróbálok nem figyelni rájuk. A Dropbox még a fájlok változatait is tárolja, akár több százat is. Ma már Dropboxra dolgozom és mindenhol frissek a fájljaim, ahol meg nincs Office, ott van más, pl. OpenOffice.