FreedomTrail Creative Commons License 2009.12.07 0 0 137
Budapest Airport, BKV: jobb, ha csendben maradnak a szocialisták?
2009. december 7. 11:53

MNO - KN

Tarlós István szerint a szocialistáknak végre be kellene fejezniük a „kommunikációs trükközést”, a hazudozást, a hatóság és a közvélemény félrevezetését. „Én a helyükben inkább csendben maradnék” – fogalmazott a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Tarlós István mindezt azután mondta, hogy a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) pénteken őrizetbe vette a Budapest Airport Zrt. és a BKV Zrt. jogi igazgatóját, akik ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI.
• Előkészítették Sziebert menesztését a BKV-nál

A fideszes frakcióvezető fővárosi közgyűlési jegyzőkönyvekre és iratokra hivatkozva közölte: 2007 óta a budapesti szocialisták 24 alkalommal szavaztak ellene az ellenzék BKV-s és egyéb vizsgálati kezdeményezéseinek, javaslatainak.

Tarlós István emlékeztetett: a fővárosi Fidesz-KDNP már októberben kezdeményezte egy BKV-s ügyeket vizsgáló bizottság létrehozását, ám erre az előterjesztésre a komplett MSZP-frakció nemmel szavazott. A politikus ennél súlyosabbnak tartja, hogy az ellenzék azon nyár eleji javaslatát, mely szerint vizsgálóbizottságot kellene létrehozni a nagy értékű beruházások előkészítésének és megvalósításának vizsgálatára, egy SZDSZ-es átszavazással fogadták csak el, az MSZP ugyanis ennek is ellene szavazott.

„Akinek van kedve, nézzen utána, hogy ez a jogi igazgató milyen csatornákon, milyen kapcsolatokon keresztül került a BKV-hoz. (...) Ezek a kapcsolatok, ezek a csatornák mindennek nevezhetők, csak ellenzékinek nem” – mondta Tarlós István. A politikus „kedves gesztusnak” nevezte, hogy a szocialisták gratuláltak a rendőrségnek a BKV és a BA jogi igazgatójával kapcsolatos ügyhöz. „Mi egyszersmind a szocialistáknak is gratulálunk: Horváth Csaba főpolgármester-helyettes három hónappal ezelőtt azt ígérte, hogy átláthatóvá teszi a BKV-t; hát ez, azt hiszem, sikerült” – fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint úgy lett átlátható a BKV, ahogyan most kinéz. Mint mondta, „ha a szocialisták ilyen kétségbeesetten kommunikálják a hamisságot és a félrevezetést, akkor még a végén arra fogunk gondolni, hogy valami oka van ennek a kétségbeesett előremenekülésnek”.

Horváth Katalin Fanni, az RRI sajtószóvivője vasárnap közölte, a rendőrség az április közepén indult nyomozás eredményeként adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója – összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával – a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére.

A nyomozás során arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követett el. A rendőrség a BKV jogi igazgatóját tetten érte, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától.

Zámbó Gyula ügyvéd tájékoztatása szerint ártatlannak tartja magát a két jogi igazgató. Közös ügyvédjük vasárnap az MTI-nek elmondta: az őrizetbe vételen és a gyanúsításon mindketten megdöbbentek. György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese keddre összehívta a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottságot, de nem Steiner Pál szocialista politikus felszólítása alapján, hanem saját kezdeményezéséből. A vizsgálóbizottság fideszes elnöke ezt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében írta.

(MTI)