Mijo Creative Commons License 2009.11.30 0 0 121
 

 

Önjelöltek is pályáznak Sólyom helyére

 

"A jelöltlistán ketten – Vizi E. Szilveszter és a Fidesz korábbi tagozatvezetője, Pálinkás József – MTA-elnökséggel felszerelkezve várhatják, hogy rájuk esik-e a választás. A pártvezetés azonban korábbi minisztereket is el tudna képzelni az államfői székben. A választható személyek között emlegették már Járai Zsigmond, egykori pénzügyminisztert, és volt MNB-elnököt, valamint Martonyi János egykori külügyminisztert is."

 

 

Az aztán nagy szomorúsággal töltene el, ha egy népellenes bűnelkövető válna Magyarország köztársasági elnökévé.

Mert vizi elek szilveszter tettével akkor, amikor 2006-ban letagadta a bunyevác nép honi létét, a szememben - és ebben nem vagyok egyedül - egyértelműen bűnt követett el! Semmibe véve a magyar alkotmányt és a magyar vonatkozó törvényeket, lásd: "A Magyar  Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek
részesei a  nép hatalmának; államalkotó tényezők."!

 

Ehhez csatoltan érdemes megtekinteni azt az Alkotmánybírósági határozatot is, mely kihirdetésekor az AB elnöke éppen a mai köztársasági elnök, azaz Sólyom László volt.

 

Az egykori MTA elnök bűnét eddig nem vittük sem hazai, sem nemzetközi igazságügyi fórumok elé, de csak azért nem, hogy Magyarország szégyenfoltjait ne gyarapítsuk a világ előtt. Mert mi "nem létező" bunyevácok, Magyarország bozgorai igyekeztünk derék lokálpatrióták maradni. De ami késik, az nem múlik!

Mejegyzem, még három év eltelte után is döbbenetesnek tartom a tekintélyes pozícióval járó magabiztosságot. Mert egy dolog a jogaink lábbal tiprása, pontosabban tiportatása akkor, amikor részint a magyar kormány, részint a parlament kisebbségi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága, és ezekkel együtt lényegében az országgyűlési képviselők többségének negatív diszkriminációt eredményező befolyásolása azzal a tekintélytisztelettel, ami az MTA elnöki tisztségével jár, de hogy még a tillmak alól is felmentettnek higgye magát, az azért már nonszensz a javából.

 

Miként is fogalmaz a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény?

 

A Magyar Köztársaság tilalmaz minden olyan politikát, amely:

 

- a kisebbségnek a többségi nemzetbe való beolvasztását célozza vagy ezt eredményezi;

 

- a kisebbségek által lakott területek nemzeti vagy etnikai viszonyainak a kisebbség szempontjából hátrányos megváltoztatására irányul;

 

- a nemzeti vagy etnikai kisebbséget vagy kisebbséghez tartozó személyt hovatartozása miatt üldöz, életkörülményeit nehezíti, jogai gyakorlásában akadályozza;

 

 

A volt MTA elnök nem tett mást, mint a horvát asszimilációs törekvések segítőjeként állásfoglalásával fittyet hányt a bunyevác nép hazai történelmi múltjára, mit sem törődve e népcsoport alkotmányos jogaival, egyúttal kimerítve a tilalmak közel teljes felsorolását.

Példátlan módon utat egyengetve egy szomszédos ország - Horvátország - Magyarország belügyeibe történő avatkozásának, Magyarország területén a két állam kooperációban történő asszimilációs politika gyakorlásának.

 

Emberi jogok és kötelességek!

Ebből ránk bunyevácokra szinte kizárólag a kötelességek hárulnak, hiszen kikiáltott bozgorként jogaink érvényesítését némelyek igencsak elszántan meg szeretnék tagadtatni, tagadni.

Gyökereinket igyekeznek ellopni, de hitem, többünk hite szerint nem létezik kétféle múlt, kétféle történelem!

Éppen ezért sosem fogunk belenyugodni a népünket ért méltánytalanságokba, okunk van bízni abban, hogy a sötétségre fény derül, és csak kitartás és idő kérdése, hogy mi is elfoglalhassuk bennünket megillető helyünket a magyar nemzeti kisebbségek palettáján.