menroting Creative Commons License 2009.11.26 0 0 284

Csábítóan hangzott az elgondolásod s ezért utánanéztem egy kicsit, de sajnos van egy bibije, ugyanis Egyiptomban a sőrt nem főzéssel készítették.

Az egyiptomi mitológia szerint maga Ozirisz isten tanította meg az egyiptomiakat sört főzni. Az ókori Egyiptomban a sört sok helyen pékségekben állították elő. Nem főzéssel állítottak elő sörcefrét  , hanem  árpakenyérből és lezárt edényben szobahőmérsékleten tárolták.

Viszont Kr. e 2. évezredtől tenyésztett kultúrákat használtak föl a sörkészítésre. Többféle sörük volt: korma: gyömbérrel ízesített sör, hag: legrégebbi egyiptomi sör, ezenkívül ízesítettek még sört datolyával és datolyalevéllel is.

 

A sőrt meg a Égi Tehén mítosza szerint nem belsőleg hanem külsőleg használták. 

 

"Az Égi Tehén mítosza címen ismert egyiptomi szöveg szerint Ré főisten az Elephantos szigeti papok és a sör segítségével menti meg az emberiséget. A megmenekülésről az áradás évszak első hónapjának 20. napján emlékeztek meg, amely napot a „Részegség ünnepe” néven ismertek.

Az Égi Tehén mítosza (modern cím) egyiptomi istentörténet a Kr. e. XIV. századból. Azon kevés számú egyiptomi istenszöveg közé tartozik, amelyek nemcsak az istenek lényével, hanem történetükkel is foglalkozik.

Legrégibb változata Tutanhamon fáraó sírjából került elő, később más fáraók is felíratták sírjukba. A történet a világ megromlásának okát ismerteti, története szerint az ősidőkben a Napisten (Ré) az istenek és az emberek felett egyaránt uralkodott. Mikor azonban megöregedett, és „csontjai ezüstté, teste arannyá, haja lazúrkővé vált”, az emberek összeesküvést szőttek ellene. Ré az istenek tanácsára a szemét küldte ki ellenük egy vad oroszlánistennő képében, később azonban megkönyörült rajtuk, de ekkor már csak csellel tudta a gonosz szörnyeteget megfékezni: vörös festékkel kevert sört öntetett ki a földekre. Az istennő azt hitte, hogy vér, belekóstolt, lerészegedett, és nem bántotta többé az embereket. Ré ezután már nem akart többé az emberek közt élni, mivel kiismerte gonosz természetüket. A tehén alakjában elképzelt égistennő hátára ülve eltávozott a földről. Megteremtette a túlvilágot is, ettől fogva az istenek és az emberek nem laktak többé együtt, s a földön megkezdődött a háborúskodás."

 

Két dolog után még érdemes tán utánanézni ,az egyik az hogy vajon Ré öregedése mit jelképezhet"Mikor azonban megöregedett, és „csontjai ezüstté, teste arannyá, haja lazúrkővé vált”, a másik hogy miből is készült akkoriban az a vörös festék ami a sörrel keveredve megvédte a földeket a( gigantikus Naptevékenység?) káros hatásaitól.. 

Előzmény: calyx71 (282)