zbigniew Creative Commons License 2009.11.24 0 1 55

Egyéb szezonális kupák I.

 

Az összetett VK keretén belül több rangos versenyt is rendeznek, ilyen az 1953-tól évente megrendezésre kerülő Négysáncverseny, melyet 4 állandó /2 német és 2 osztrák/ helyszínen bonyolítanak le 8 nap alatt!

Állandó helyszínei:

  - dec. 29 -  Oberstdorf /GER/

  - jan. 1    -  Garmisch-Partenkirchen /GER/

  - jan. 4    -  Innsbruck /AUT/

  - jan. 6    -  Bischofshofen /AUT/

A Négysáncverseny győztesét a négy versenyen elért pontszámok összege határozza meg! 1979-ig, az összetett VK bevezetéséig önálló versenysorozatként működött /FIS Race néven/, rangja vetekszik a Világbajnokságéval és az Olimpiáéval! Az összetett verseny pénzdíja megegyezik egy VK verseny pénzdíjával, tehát 1.-től a 30. helyezettig /10.000 - 100 CHF/ + egy terepjáró gépkocsi!

 

A Négysáncverseny lebonyolítása /K.O., azaz kieséses rendszerben/:

A kvalifikáció során továbbjutott legjobb 50 ugró 25 párt alkot!

Az ugrókat a kvalifikációban elért eredményük alapján párokba sorolják!

(1.-50., 2.-49., 3.-48. ...stb. 23.-28., 24.-27., 25.-26.)

Elsőnek a 25.-26., míg utolsónak az 1.-50. páros ugrik!

A párok tagjai közül a 25 jobbik jut tovább, kikhez társul az 5 legjobb ugrást elérő vesztes is, ők az ún. "lucky looser"-ek /szerencsés vesztesek/!

Pontazonosság esetén a kisebb rajtszámú versenyző jut tovább!

A második, döntő kör már hagyományos módon zajlik!

A "prekvalis" ugrók megtehetik, hogy kihagyják a kvalifikációt, ilyenkor előfordulhat, hogy az első kör legvégén induló 1.-50. páros nem egy gyengébb és egy jobb ugró párharcát rejti, hanem két jó formában lévő versenyzőét!

Ebben az esetben nagy valószínűséggel mindkét versenyző tovább lép a második körbe, az egyik egyenes ágon a párharcot megnyerve, a másik lucky looserként!

Az összetett VK másik rangos versenye az Északi Turné, melyet 1997 óta /a Négysáncversenyhez hasonlóan/ 4 állandó, azaz 2 finn és 2 norvég helyszínen rendeznek egy bő hét alatt, de nem K.O. rendszerben, hanem hagyományos módon!

2003-ig Svédország is helyszínül szolgált, Falun révén!

Utóbbi évek állandó helyszínei:

  - Lahti /FIN/, - Kuopio /FIN/, - Lillehammer /NOR/, - Oslo /NOR/

Időszakos helyszínei:  Trondheim és Vikersund /NOR/

A versenyeket általában március első felében rendezik, melyeket egy csapatverseny előz meg, ami még nem számít az Északi Turné küzdelmeibe!

Szintén az összetett VK része az idén bevezetett legújabb versenysorozat, a FIS Team Tour, melyre 5 versenyen /3 egyéni+2 csapat/ 3 különböző helyszínen /Oberstdorf, Klingenthal, Willingen/ kerül sor!

A Team Tour ideje alatt a versenyeken nemzetenként 5 sportoló vehet részt!

A Kupa abszolút győztese az a nemzet, mely az 5 versenyen a legtöbb pontot gyűjti, azok összértékének összeszámlálása a következőképpen történik:

Mind az egyéni, mind a csapatversenyen ugrott versenyzők összes pontja beleszámítanak az értékelésbe! Az egyéni versenyeken a nemzetenkénti 5 ugróból a két legjobb eredményt elérő versenyző pontszámaihoz a csapatversenyek pontszámai adódnak hozzá és így alakul ki a FIS Team Tour végeredménye!

A bajnokok 100 ezer eurós csekket, valamint a FIS Team-Tour trófeát kapják!

(Az első kupát a norvégok nyerték idén februárban)

Az egyéni és csapatversenyek végeredményei az összetett VK és a Nemzetek Kupája értékelésébe is beleszámítanak!