Eni79 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 45183

"Ezek nem csupán fekete és fehér kérdések ahogyan te felteszed." >>> ebben nem értünk egyet. Saját tapasztalatom, hogy majdnem minden esetben a gazdi hibázik. én magam is végigjártam a saját buktatóimat. hidd el. Kyrát abszolúte light kézzel kezdtem el nevelni. vittem kutyasuliba, ott sokat segítettek. a kutya nem volt hülye, mindent megcsinált. (elég hamar felfogta hogy ott a négy fal, nincs hova menni, muszáj együttműködni)

 

meséltem amikor a területre vittem ki mint aki megbolondult rohangált, behívhatóság mint olyan, ismeretlen fogalom volt neki... (nála nem is síppal kezdtünk, azt 1 éves kora után használtuk csak...) persze téptem a hajamat, mert egy kutyasuliban dolgozó azonkívül meg beleszaró kutyám volt. akkor jöttem rá, hogy nem vele van a baj, hanem velem. nem használt neki az sem hogy a területen a férjem megemelte a feje fölé, Kyra azon is csak röhögött. Teljesen stílust kellett váltani hozzá, és sok hasznos jótanácsot is kaptam. előről kezdtük el felépíteni a kapcsolatunkat, ráadásul valamennyire kénytelen voltam átpasszolni őt a férjemnek (nekem Carlos addigra már itt volt) , akit addig amúgy konkrétan hülyére vett. Nos, jó pár hónap melónkba került, de Kyra lekopogom bekerült egy olyan közegbe, ami motiválóan hatott rá. Pár hónap alatt hatalmas eredményeket értünk el vele, ma már bátran mondhatom, ha nem is ő a munka hőse, de egy nagyon kellemes, és motivált, valamint kontroll alatt tartható vadászkutya lett belőle. De ehhez szembe kellett néznem azzal, hogy nem vele volt a baj, hanem én voltam addig képtelen arra hogy kihozzam a legjobbat belőle. És amikor pár hónap után egy általam nagyra tartott kiképző azt mondta hogy ezt nem akarja elhinni hogy ennyire át lehet fordítani egy kutyát (pedig az ő iránymutatásával tettük!), akkor mondtam hogy igen, ezt akartam. Mindezt úgy tettük hogy nem kellett vernünk, csupán meg kellett találnunk mi az ami hat rá. Kyránál az erőteljes rárivallás vált be, fizikai ráhatás nélkül. Carlost sem kellett soha "verni". egy-egy maflást kapott, számszerűsítve kb 4-5-t a 20 hónap alatt, az nem olyan rossz arány-szerintem. Neki is a lelkére kell inkább hatni. (1 napos semmibe vétel jobban megviseli mint ha agyonverném, by the way...)

 

"A te kutyáid azonnal rohannak hozzád ha tudják,hogy most pofon jön?
Ha igen,jó neked" >>> Természetesen nem. De én nem is morgolódok nekik hogy "rossz kutya", hanem egyszerűen idejében lekezelem a helyzetet és punk tum. hozzáteszem nekem egyik se rombolt sohasem. mondtam nálam két szabály van, ami kint az nem jön be, ami bent az nem megy ki. ők ugye bent is vannak, még amikor kicsik voltak sem romboltak soha bent. Kyrát ott lehetett hagyni a laptoppal cd-kel a földön, ő max eléfeküdt de soha nem nyúlt hozzá. Carlos már cipelősebb, ő hozza-viszi a papucsokat/cipőket oda ahol éppen tartózkodom. nem rágja őket csak cipeli. hétvégén ünnepeltük a szülinapomat anyukám cipője kint maradt a teraszon, bejárati ajtó nyitva. Anyum az előszobában. Carlos a cipőtől kb 2 méterre. rámutattam a cipőre (hiába, fetisiszta a gyerek, tiszta anyja), mondtam hozd. Feka felkapta a két cipőt és szépen szabályosan (a kettőt együtt fogta) behozta és átadta. :DDDDD Anyám meg lesett. :DDDDD

 

Szóval alapvetően azt gondolom, hogy ha a kutyád nem tisztel téged az nem jó. valakit tisztelnie kell. Tőled kapja a kaját, a simogatást és adott esetben a büntetést. nem tudom lehet nekem van nagy mázlim, de nekem a Carlos (mondjuk ő stréber) általában meg akar felelni. Ha egy adott módszer nem válik be, váltani kell. Ha kell akkor teljesen. mint a rádió... be kell hangolni azt a kutyát. az hogy naponta kapna új játékot semmit sem jelent. Azzal lehet ledumálni egy kutyát róla hogy kőkeményen lefárasztjuk. (agyát is!). fontos az is hogy a büntetés igazadjon a kutya személyiségéhez és a csíny komolyságához. minden kutya más... nekem mivel alapjáraton halkan beszélek hozzájuk elég ha felemelem a hangomat.

 

"A te kutyáid azonnal rohannak hozzád ha tudják,hogy most pofon jön?" >>> erre még van egy megjegyzésem. Ha esetleg ők kint vannak nem bent, és én kimegyek akkor azonnal rohannak hozzám. mind a kettő. Ha rosszat csináltak ha nem. egyszerűen így vannak kódolva. megjelenek és rohannak hozzám. bár mondjuk szerintem ez így normális. szóval lehet hogy picit váltani kellene. a szeretet/tisztelet kérdése alap kell legyen mert ha ez nincsen meg nem lehet továbblépni.

Előzmény: czaltikgyörgyi (45179)